Csengetett a postás, majdnem 20 ezer forintunk bánta

1 órája

Vigyázat, ismét megjelentek a csomagos csalók!

Ha nem volna szemfüles a férjem édesanyja, bizony 20 ezer forinttal lenne kevesebb a családi kassza. A meg nem rendelt csomagot a Magyar Posta hozta ki jóhiszeműen a napokban. Nekik pluszmunkát, nekünk kis riadalmat okozott a helyzet, de szerencsére résen voltunk, így a csomagos csalók nem értek célba.

Mozsár Eszter

Megjött, de nem biztos, hogy vártuk. Ne vegyünk át mindent, főleg, ha nem kértük, ne váljunk a csomagos csalók áldozataivá

Fotó: Pezzetta Umberto

Ez az eset egyáltalán nem mondható egyedinek még Zalában sem, sőt. Most csupán saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy nem szabad bedőlni a trükkös elkövetőknek. A kamucsomagok néhány éve jelentek meg, a rendőrség folyamatosan hívja fel a figyelmet a csalások különféle fajtáira. Semmi esetre sem szabad hibáztatni a futárszolgálatokat, hiszen ők nem ismerhetik a csomag tartalmát.

csomagos csalók
Csomagos csalók, a futárszolgálat nem tehet róla
Fotó: ZH

Az átverés áldozatai sokszor idős emberek, akik talán jobban megszokták az utánvétes átvételt, és nem online rendelnek, illetve fizetnek előre. Másfelől úgy gondolhatják, hogy hozzátartozójuk rendelt valamit. A futárok szerint a kiszállítások 4-5 százaléka kamucsomag, s többnyire 7-15-20-30 ezer forintos tételekről van szó. Fizetés után sajnos már csak a fogyasztóvédelemhez vagy a rendőrséghez lehet fordulni.

A csomagos csalók az adatainkat használják, a hiszékenységünket kihasználják 

Tóth László r. alezredes szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, miszerint a csalók sohasem pihennek.

- Sajnos nagyon sokféle csalás létezik, ennek egyik fajtája a nem rendelt kamucsomagok kézbesítése – felelte kérdésünkre a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője. - A csalók ezeket a címeket általában egy korábbi, elmentett rendelés alapján szerzik meg, megvásárolják, esetleg a csomagküldő szolgálatok internetes felületét törik fel. Az elkövetők akár egy-két órán belül felszámolják a céget, így nem lehet visszaküldeni sem a csomagot. Nagyon fontos, hogy legyen nyilvántartásunk a rendeléseinkről, a hozzátartozókkal egyeztessünk mindig, hogy tudjanak róla, ha valami érkezik, illetve azt, hogy nem kell fizetni. Mindig megbízható, jó értékeléssel bíró, lehetőség szerint magyar webáruházaktól vásároljunk. Ez a jótállás miatt is lényeges. Fontos továbbá, hogy ne rögzítsük a címadatainkat online, mert könnyen adathalászokhoz juthat.

Tóth László hozzátette, hozzájuk egyelőre nem érkezett bejelentés a csomagos csalásokról, de mivel a szemfüles elkövetők nem pihennek, legyünk mindig résen. Fontos az is, hogy sms-ben sem válaszoljunk ezekre a megkeresésekre, ne adjuk ki adatainkat, bankszámla- vagy kártyaszámunkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában