Egy francia kertész Siófokon

2 órája

Flament Lajos élettörténte

A 20. század elején általános felfutás jellemezte a Balaton vidékét. Nem csak gyönyörű épületek, hanem már rendezett kertek is fogadták a látógatókat. Nem véletlen, hiszen kiváló kertépítészek éltek már ekkoriban a tó környékén. Ilyen híres kertész volt Louis Flament, azaz Flament Lajos.

Zaol.hu

Fotó: ZH-Archívum

A francia származású kertépítő mester Versailles-ban tanult, majd ösztöndíjasként Angliába került, ahol a parképítés, díszkerttelepítés praktikáit tanulmányozta. Miután visszatért hazájába, magyarországi felkérést kapott: újítsa fel a budai Nádor-kertet. Három évre szólt a megbízatás, de Flament tovább maradt: kertépítést vállalt az Andrássy grófok felvidéki birtokain is. Időközben magyar felesége lett Roncsinszky Ilona személyében. Családot alapítottak, kilenc gyermekük született, Flament elsajátította a magyar nyelvet és nem tért vissza szülőhazájába.

A 19. század végén érkezett meg a Balaton vidékére, 1891-ben került Siófokra, a fürdőhelyet fejlesztő részvénytársaság meghívására. A Balaton-parti településen ekkoriban még kezdetleges állapotok uralkodtak. Flament nagy kihívás előtt állt: a kiépülő fürdőtelepen nyolc hektáron tervezte, építette meg a parkját, és gondozta mesterművét huszonöt esztendőn keresztül. A parti platánsort is ő telepítette, de a fürdőtelep összes díszkertjét ápolta, majd faiskolát létesített. Később Keszthelyen, Bogláron és Balatonfüreden ugyancsak munkát vállalt. A Flament-féle siófoki angolparkban óriási fák, tengernyi dísznövény kapott helyet. Az egynyári növények mellett a japánkert a misztikus Kelet atmoszféráját idézte. Meghatározó motívumként a rózsa tűnt fel szinte mindenütt. A Stefánia pihenőnek nevezett park megfelelő összhangban állt az épített környezettel is. A nívós hotelek, a színház, a zenepavilon, a kaszinó, valamint a Fodor Károly műegyetemi vívómester által létesített sportpálya és a színpompás park elbűvölte a Siófokra látogatókat. Sajnos a történelem viharai szó szerint megtépázták a mesebeli hangulatot árasztó parkot. A fákat tűzifának hordták el, német védelmi állásokat állítottak fel, majd néhány év elteltével már Dimitrovról nevezték el, a növényeket részben pótolták.

Flament Lajos, a felnőttként magyarrá vált, óriási szakértelmű kertész munkája mellett nagy családját is eltartotta. 1944-ben, nyolcvankét évesen érte a halál, így parkjainak igazi pusztulását már nem élte meg. A család a vészterhes időkben sem tétlenkedett, szökött francia katonákat bújtatott, kerti munkásként Siófokon.

Flament Lajos gyermekei közül többen is folytatták édesapjuk hivatását. Napjainkban a Jókai park némiképp visszaidézi a flament-i időket, a fővárosban élő unokája, Flament Krisztina pedig nem hagyja feledésbe merülni nagyapja emlékét. A tőketerebesi kastélyparkban platánfát ültettek tiszteletére, de ideje lenne egy emléktáblának is Siófokon, amely megörökítené a franciából magyarrá lett kertépítő művész kimagasló tevékenységét.

Kovács Emőke

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában