Térségi híreink röviden

2024.10.10. 17:01

Diákok és guberálók váltják vissza a palackokat, Anna tükörképföldön, japán nagykövet Nagypáliban

Mozsár Eszter

Az új palack- és üvegvisszaváltási rendszer környezetvédelmi célokat szolgál

Forrás: MOHU

Palack- és üvegvisszaváltás: a diákok és a guberálók is élnek a lehetőséggel

Egyre terjed az új zsebpénzmódszer, bár azért vannak nehézségei. A palack- és üvegvisszaváltás környezetvédelmi célokat szolgál, s igazodik a nemzetközi elvárásokhoz, de elszánt, tettre kész diákoknak akár zsebpénzszerzésre is jó. Nagyobb települések sűrűbben lakott övezeteiben egészen jól működik a „guberálás”: augusztus 20. után egy diákcsapat 18 ezer forintnyi zsebpénzt gyűjtött ilyen módszerrel a fővárosban, s a közelmúltban Szegedről is érkezett hasonló hír. Az ottani egyetem egyik tanára szerint a fiatalok buliként fogták fel a „köztisztasági körutat”, de persze azért jól jött a készpénz a hétvégi szórakozáshoz is. Hasonló módszerrel egyébként Nagykanizsán is találkozni: a városban néhány szegényebb sorsú ember ráállt a keresgélésre. A modern guberálás pedig eredményre vezet, amit bizonyít, hogy egyre telnek a kerékpárra akasztott zacskók, táskák. A „fehérgalléros guberálók” hamis kódokkal akarják megszerezni az emberek pénzét, éppen ezért aki adományozni szeretne, az automatán ne a jótékonyság menüpontot válassza, hanem a banki utalás opciót, s itt olvassa be azt a QR-kódot, amit a támogatni kívánt szervezet közzétett a hivatalos honlapján vagy a közösségi oldalán.

 

A Griff Bábszínház új bemutatója: Anna tükörképföldön

Mi történik a bábszínház falai között? Anna édesapja elveszti a munkáját, munkanélküli lesz. A gyerek a traumát átéli, de nem tudja megfogalmazni az érzéseit. Ez az élethelyzet a kiindulópontja a zalaegerszegi Griff Bábszínház új darabjának, melyet október 12-én, szombaton öt órakor láthat először a közönség. Az előadás több szempontból ősbemutató: a gyerekkönyveket jegyző Wéber Anikó azonos című regényét Vass Szandi adaptálta, rendezője a bábrendezői diplomáját 2022-ben szerzett Siflis Anna, aki először dolgozik együtt a Griff társulatával. Bartal Kiss Rita, a Griff Bábszínház vezetője lapunknak elmondta, a gyerekek sokszor nehezen küzdenek meg a családi gondokkal, nem is beszélnek róla. A művészet feladata, hogy a problémameséken keresztül segítse ebben a folyamatban. Nem elszigetelt élethelyzetről van szó, bármelyik családban előfordulhat. Az Anna Tükörképföldön című előadást az iskolás korosztály számára játsszák.

 

Japán nagykövet Nagypáliban

Október 3-án Hikariko Ono, Japán magyarországi nagykövetasszonya a Magyar Japán Gazdasági Klub és a Magyarországi Japán Vállalatok Egyesületének (Shokokai) delegációja kísértében látogatott Nagypáliba, az európai ”Zöldfaluba”. A látogatás keretein belül a zalaegerszegi ZalaZone Park tesztpályával és annak gazdasági jelentőségével ismerkedett a magas rangú japán gazdasági szakemberekből álló csoport, majd délutáni programként látogatták meg Nagypáli községet, tájékoztatta lapunkat Köcse Tibor polgármester. Az Öko-völgyben lévő Innovációs Központban Köcse Tibor tájékoztatta a delegációt a falu „Zöld út” programjáról, eddig elért eredményeiről, valamint dr. Steier József professzor, Nagypáli díszpolgára a speciális energetikai megvalósulásról, a hidrogén alapú fejlesztésről és a smaragdfáról tartott rövid tájékoztatót.

 

A baki asszonyok sétája is a mellrák elleni küzdelemre való felhívás része

Az országos programhoz csatlakozva az idén október 6-án már 12. alkalommal szervezte meg a mellrák elleni sétát a Baki Asszonyok Faluvédő Egyesülete, tájékoztatta lapunkat a szervezők nevében Merthné Egyed Mária védőnő. A rózsaszín szalagok feltűzését követően, vasárnap a Faluháztól indult el a több kilométeres sétára a lelkes csapat. A község utcáiról lekanyarodva a Baki tavat is érintették, majd a gyönyörű környezetben tett pihenő után indultak vissza a községbe. A hosszú, de jóleső séta a Baki Asszonyok Faluvédő Egyesületének klubhelyiségénél ért véget, ahol szívélyes vendéglátással fogadták a sétán résztvevőket. A délután során a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály munkatársai Antiné Tóth Szilvia és Szabó Erzsébet Nikoletta tartottak előadást, a daganatos betegségek megelőzéséről, az emlő önvizsgálatának jelentőségéről, valamint a szűréseken való részvétel fontosságáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában