Közmeghallgatást is tartottak Nagykanizsán

1 órája

Közgyűlés: kaszálás, parkolás, áramellátás

Újabb százmilliók városüzemeltetésre, felülvizsgálják az Erzsébet tér villamos hálózatát, parkolóhely-bővítés a Kossuth téren. Ezek voltak a legfontosabb témák a nagykanizsai közgyűlés csütörtöki soros ülésén.

Pásztor András

A közgyűlés azt vizsgálja, hol épülhetnek parkolók a kórház környékén

Fotó: Szakony Attila

Az újonnan megalakult közgyűlés első soros ülésén módosította a városüzemeltetési feladatokkal megbízott VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. idei üzleti tervét. A cég 267,3 millió forintos támogatást kap az önkormányzatól, így az idei évben közel 1,5 milliárd forintos költségvetésből végezheti a köztisztasági, parkgondozási és közterület-fenntartási és -karbantartási feladatokat.

közgyűlés
Balogh László (Fidesz) képviselő a kaszálások gyakoriságát és a köztisztasági feladatok ellátását kérte számon
Fotó: Szakony Attila

A költségek a minimális feladatellátásra elegendők, hangzott el a közgyűlésen

A napirend kapcsán Balogh László (Fidesz) kritikát fogalmazott meg a városképet illetően, mint mondta: sokak véleményét tolmácsolja, amikor kijelenti, hogy szemetes a város, és a fűnyírást is lehetne gyakrabban végezni. Erre Horváth Jácint polgármester úgy reagált: a cég költségvetése a minimális feladatellátásra elegendő. A gyakoribb kaszáláshoz és parkgondozáshoz a jelenleginél 50 millió forinttal több kellene.

közgyűlés
Az Erzsébet tér elektromos hálózatáról leválasztják a szökőkutat tápláló rendszert
Fotó: Szakony Attila

Leválasztják a szökőkút rendszerét

Napirendre került az Erzsébet tér villamos hálózatának felülvizsgálata, mivel számos városi nagyrendezvénynek ad helyet a terület, s ilyenkor rendszeresen problémát okoz a megfelelő áramellátás. Mint elhangzott: a probléma legegyszerűbb megoldása a hálózat bővítése lenne, ám ehhez szinte a teljes teret fel kellene túrni, ráadásul ezen munkálatok költsége több száz millió forintra rúgna. A végleges megoldás megtalálásáig az önkormányzat úgy határozott, hogy teljes körűen felújíttatja a villamos elosztó szekrényeket, illetve leválasztja a rendszerről a szökőkút és az öntöző rendszer működését, elkerülve ezzel a hálózat túlterhelését. A közgyűlés ugyanakkor nem vetette el a hálózatbővítés lehetőségét, ám ennek tervezése, engedélyezése legalább két évet vesz igénybe, s mint már említettük, a költségek is hatalmasak lennének.

közgyűlés
A közgyűlés enyhíteni szeretné a kórház környékén a parkolási gondokat
Fotó: Szakony  Attila

Parkolóépítés a kórház környékén

A Kossuth térre tervezett parkolóbővítés is szóba került a csütörtöki nagykanizsai közgyűlésen. Mint elhangzott: a tér egységes szerkezetének megbontására azért lenne szükség, mert a kórház környékén folyamatosan gondokat okoz a parkolás. A javaslattal – mely fakivágásokkal és jelentős mértékű aszfaltozással járna – nem értett egyet a Fidesz-frakció. Szabó Szilárd frakcióvezető szerint a kórház környékén egyéb területek is vannak, például a Bagolai sor, ahol parkolókat lehetne kialakítani. A Kossuth teret nem feldarabolni és leaszfaltozni kellene, sokkal inkább vonzóvá tenni új növényzettel és köztéri bútorokkal.

Horváth Jácint a felvetésekre reagálva elmondta: a Bagolai sor már most is túl forgalmas, az ott élők így is nehezen viselik a sok autót, így oda nem lenne célszerű parkolókat építeni. A polgármester jelezte: a Kossuth tér kapcsán döntés még nem született, csupán vizsgálják a megoldási lehetőségeket, ugyanakkor valamit tenni kell, hogy enyhítsék a parkolási nehézségeket a kórház környékén.

közgyűlés
Horváth Jácint polgármester több megoldandó problémát is hallhatott a közmeghallgatás keretében
Fotó: Szakony  Attila

Látóhegyi problémák

A közgyűlést követően közmegallgatást tartott az önkormányzat, ahol mindösszesen két felszólalás történt. Tóth Sándorné a Látóhegyen élők problémáját tolmácsolta. Mint mondta: sokan élnek a Csónakázó-tó melletti hegyen, de az önkormányzat 25 év óta nem volt képes egy aszfaltos utat és vízelvezető csatornát kialakítani a területen. A zúzalékkal borított út a nagy esőzések idején teljesen járhatatlanná válik, olyan is előfordult, hogy a mentő sem tudott felmenni a sáros úton. A másik felszólaló Ferincz Jenő volt, aki bár nem került be a testületbe, megfontolásra ajánlotta képviselőjelölti programját. Ebben többek között az szerepelt, hogy be kell perelni a magyar államot a szolidaritási adó kivetése miatt, illetve ellentételezést kell kérni az államtól az átvett egészségügyi és oktatási intézmények miatt. Ferincz Jenő arra is választ várt, hogy a korábbi ciklusokban megkötött több tízmilliós tanácsadói szerződések milyen előnyöket hoztak a város számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában