Sétáló járókelő vette észre

2 órája

Mit keres egy tizenöt éves fiú sírköve a Zala töltésén?

Itt nyugszik ifj. Vaska Miklós, élt 15 évet. A kettépattant követ Zalaegerszegen, a Zala töltésen látta meg egy arra járó. Mit keres egy sírkő a töltés földjébe taposva? Hogyan került a zalaegerszegi temetőből ilyen messzire?

Arany Horváth Zsuzsa

Így találtak rá a földön

Fotó: Lengyel Noémi

A lefotózott sírkő a közösségi médiának köszönheti, hogy e héten már a novai temetőben lehet, ott, ahol a fiú szülei is nyugszanak, sőt ő maga is. Hogyan állhat vissza a kegyelet rendje? A kép felkerült az internetre, ott meglátta egy régi iskolatárs. Azonnal elment érte, magához vette, mondhatni reszkető kézzel, s igyekezett mihamarabb intézkedni. 

sírkő
A sírkő a Zala folyó töltésén
Fotó:  Lengyel Noémi

Adjuk át a szót Babati Zoltánnak, aki iskolatársa, barátja volt az ifjú Miklósnak, a szüleinek pedig tanítványa.

Ifjú Vaska Miklós 15 évesen leukémiában halt meg a hetvenes évek elején. Két nővére szintén fiatalon hunyt el. Szüleik köztiszteletben álló tanárok voltak Nován, az édesapja a nyolcvanas évek közepéig igazgatta az iskolát, a neve megyeszerte ismert volt. Egykori novai lakóházuk ma az önkormányzat kezelésében van, látogatható, bemutatja egy pedagógus család gyűjtőszenvedélyének relikviáit.

Babati Zoltántól megtudtuk, a zalaegerszegi sírt exhumálták, hogy a család tagjai egy helyen legyenek a novai temetőben. Így gazdátlanodhatott el a sírkő. Köszönhetően a felfedezésnek, szerdán kerül a novai temetőbe.

- Köszönjük a felfedezést, a követ megtisztítjuk, és elhelyezzük a szülei sírjánál, hiszen ő is ott alussza örök álmát - mondta lapunknak Németh József polgármester. - Ez emberi kötelességünk. A családnak nincsenek élő hozzátartozói, de mi mindig megemlékezünk a Vaska igazgató úrról és feleségéről, hiszen községünk nagy tiszteletnek örvendő lakói voltak. 

Ha valaki esetleg tudná, hogy kerülhetett a folyó töltésére egy sírkő, kérjük jelentkezzen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában