A Next Gen Mobility a jövő autóiparának csarnoka lesz

2024.10.10. 14:01

Új gyárat húz fel a FLEX, elérték a legmagasabb pontot

Jövő év elején állnak neki a tesztüzemnek, 2026-ban pedig már a járműipari piacot látja el a FLEX Next Gen Mobility gyára, aminek csütörtökön tartották a bokrétaünnepét Zalaegerszegen, a ZalaZONE Ipari Parkban. A 10 ezer négyzetméteres épület – benne a 8 ezer négyzetméteres gyártócsarnokkal – több mint 90 millió eurós uniós és kormányzati beruházásból valósul meg, hangzott el a csütörtöki bokrétaünnepségen.

Mozsár Eszter

A FLEX Next Gen Mobility bokrétaünnepségén a város, a kivitelező és a cég vezetői kötötték fel a szalagokat a koszorúra. Balról jobbra: a Flex képviseletében Mihail Barna regionális üzemeltetési igazgató, Györgyfalvai László program manager, Dr. Lukács Attila mérnökségi vezető, Sulyok Tamás programigazgató, Dr. Marton Pál jogi igazgató (KÉSZ Zrt.), Balaicz Zoltán polgármester, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város, Péter Ágota alelnök (Flex), Vigh László országgyűlési képviselő, Dr. Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója, Bajor László HR igazgató (Flex)

Fotó: Pezzetta Umberto

A projekt során elektromos és hibrid járművek nagyfeszültségű részegységeit gyártják majd a teljesen automatizált sorokon, ami új pillére lesz a ZalaZONE Tudományos és Technológiai Parknak, hangzott el az eseményen. A cég jelezte, a beruházási helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott az ipari parkban megvalósuló gazdasági ökoszisztéma. 

FLEX
Felkerült a koszorú a FLEX Next Gen Mobility leendő üzemcsarnokának tetejére
Fotó: Pezzetta Umberto

A  FLEX Next Gen Mobility a jövő gyára

- A fejlesztés 65 millió eurós része az autóipar számára előremutató technológia kiépítése, 25 millió euróból pedig az infrastruktúra épül ki – mondta Péter Ágota, a FLEX alelnöke. - Az épület átadását 2025-ben tervezzük. A beruházással 210 új munkahely létesül, ebből 20 fő a kutatás-fejlesztésben dolgozik majd, így továbbra is Zala vármegye legnagyobb foglalkoztatója maradunk.

Péter Ágota hozzátette, a FLEX az elmúlt években bebizonyította, hogy a legnehezebb körülmények között is talpon tudott maradni. A FLEX Next Gen Mobility gyár a jövőnek épül, mondta.

A ZalaZONE Ipari Park újabb pillére

Dr. Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója trendfordító projektnek nevezte a 90 millió eurós beruházást. Az elmúlt időszakban az AVL-ZalaZONE járműipari tesztpálya mellett 32 szervezet, cég települt a tudományos és ipari parkba. A kutatásfejlesztés és a gépipari tevékenység mellett most megjelent úgy újabb elem. 

- A FLEX a harmadik pillért, azt a nagyon fontos technológiai lábat jelenti, ami a hightech elektronikához kapcsolódik – mondta dr. Háry András. - Az új gyár jelenléte sok olyan lehetőséget nyit meg, amire építhetünk a jövőben. A park nyugati kapujaként kapcsolja össze szimbolikusan a ZalaZONE-t és az ipari zóna másik részét, ami a húsz évvel ezelőtt megkezdett fejlesztés mérföldköve.

A FLEX jelenléte fontos a gazdaságfejlődés szempontjából

A beruházást az idén negyven éves KÉSZ Csoport és alvállalkozói végzik, az alapkövet augusztus elején rakták le. Az építkezésről Dr. Marton Pál, a KÉSZ Zrt. jogi igazgatóját elmondta: az elmúlt időszakban több mint 11 ezer négyzetméteren végeztek talajstabilizációs munkálatokat, ennek során 9300 köbméter földet mozgattak meg. A gyártócsarnok vasbeton szerkezete 130 oszlopból áll, amibe több mint 1300 köbméter betont dolgoztak be. A hamarosan épülő acélszerkezet közel 300 tonna súlyt fog nyomni. 

Balaicz Zoltán polgármester felidézte: Zalaegerszegen éppen harminc esztendeje, 1994-ben jelent meg a folyamatosan és szisztematikusan fejlődött a cég. Eredményei többek között a helyi közösséggel való összefogásban, a társadalmi felelősségvállalásban, valamint a szakembergárda utánpótlásában tükröződik. Végül Vigh László országgyűlési képviselő üdvözölte a FLEX jelenlétét, ami a helyi és a régió gazdasági fejlődését viszi tovább. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában