A zene világnapja

16 órája

Zongorakoncert a zeneirodalom különböző korszakaiból

Teleki Miklós orgona- és zongoraművész adott ünnepi hangversenyt kedd este Letenyén, a városháza dísztermében. A zongorakoncert megrendezésével a zene világnapja előtt kívánt tisztelegni a dél-zalai kisváros közössége.

Gyuricza Ferenc

Teleki Miklós a letenyei fellépésén

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az eseményen először Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, egyben megjegyezve azt is, hogy a mostani zongorakoncert apropójául a zene világnapja mellett az idősek világnapja is szolgált.

zongorakoncert
A zongorakoncert közönségét Vida László, a város újonnan hivatalába lépett polgármestere köszöntötte 
Fotó: Gyuricza Ferenc

Vida László, Letenye újonnan hivatalába lépett polgármestere – akinek regnáló városvezetőként ez volt az első hivatalos szereplése – ünnepi beszédében többek közt úgy fogalmazott: bár napjában számtalanszor hallgatunk akarva, akaratlanul zenét, mégsem gondolunk bele, hogy milyen szerves részét képezik életünknek a dallamok. Köszöntötte a fellépő művészt is, megemlékezve arról, hogy hogy Teleki Miklós rövid időn immár második alkalommal szerepel Letenyén, hiszen augusztusban ugyancsak ő szólaltatta meg a Szentháromság-templom orgonáját. 

A számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett Teleki Miklós bemutatkozása során elmondta: az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára nyilvánította október elsejét a zene világnapjává. A letenyei ünnepi koncertre a zeneirodalom különböző korszakaiból válogatott olyan műveket, amelyek nemcsak ehhez az alkalomhoz, de az idősek világnapjához is illenek. Elsőként a német származású barokk zeneszerző, Georg Friedrich Händel egyik művét adta elő. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában