A néprajzi örökség őrzője

2024.06.22. 14:00

Különszám a néprajzkutató dr. Lendvai Kepe Zoltán tiszteletére

Különleges lapszámmal és egészen speciális tartalommal jelent meg a szlovéniai magyarok irodalmi, művelődési, társadalomtudományi és kritikai folyóirata, a Muratáj. A Nemzetiségi Művelődési Intézet által gondozott kiadvány dr. Lendvai Kepe Zoltán néprajzkutató tiszteletére készült annak 60. születésnapja alkalmából.

Gyuricza Ferenc

Dr. Lendvai Kepe Zoltán a tiszteletére megjelent Honőrző című kiadvánnyal

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Honőrző címet viselő kiadvány – amely a közel háromszáz oldalas tartalmával egy vaskos kötetnek felel meg – bemutatóját péntek délután tartották Lendván, a Bánffy Központban. Az eseményen elhangzott: a kiadvány ötlete a jelenleg a Galéria és Múzeum főmúzeológusaként dolgozó dr. Lendvai Zoltán feleségétől, az ugyancsak etnográfus dr. Lendvainé dr. Kepe Máriától származik, s abban 25 szerző írása olvasható. Tanulmányok, recenziók, de versek is, melyek így vagy úgy kapcsolódnak az ünnepelthez. A Honőrző teljes titokban készült, így annak megjelenéséről dr. Lendvai Kepe Zoltán csak a bemutató kapcsán szerzett tudomást.

A muravidéki magyar etnográfus munkásságát többen is méltatták, köztük Soós Mihály, a Nemzetiségi Művelődési Intézet jelenlegi és dr. Göncz László író-költő, történész, az intézmény korábbi igazgatója, Székely András Bertalan művelődésszociológus-kisebbségkutató, illetve Gráfik Imre, a szombathelyi Savaria Múzeum nyugalmazott igazgatója, a Néprajzi Múzeum egykori főosztályvezetője és főtanácsosa is arról beszélt, hogy dr. Lendvai Kepe Zoltán egyedülálló és egyben hiánypótló munkát is végzett a muravidéki magyarság, valamint a szlovén-magyar határ menti térség néprajzi örökségének felkutatása, bemutatása és megőrzése, továbbörökítése érdekében. Több mint 200 tanulmány és 32 könyv köthető nevéhez, emellett 7 kötetet szerkesztőként jegyez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában