Most választották meg a Nemzet Színészének

2024.09.03. 18:19

Hat éve Zalaegerszegen adta át a Gobbi Hilda életműdíjat Hegedűs D. Géza

A Nemzet Színészének frissen megválasztott Hegedűs D. Géza színművész 2018 márciusában személyesen adta át a zalaegerszegi színház színművészének, Czegő Teréznek a Gobbi Hilda életműdíjat A MASZK Országos Színészegyesületet képviselve.

Zaol.hu

Czegő Teréz középen, körülötte kollégái: Kiss Ernő, Barsi Márton, Ecsedi Erzsébet, mögötte Kátai Kinga, jobbra Hegedűs D. Géza Fotó: Zalai Hírlap Archív

"Felemelő hangulatú nézőtéri vastaps közepette adták át kedden késő este, az aznapi színházi előadás után a Gobbi Hildáról elnevezett életműdíjat Czegő Teréz színművésznek, a Hevesi Sándor Színház tagjának - írta annak idején az eseményről a Zalai Hírlap.

"A Gobbi Hilda-díjat a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a MASZK alapította 2001-ben, a színészek erkölcsi megbecsülése és a társadalmi rangjának emelése céljából, a pályájuk delén túl lévő színészek számára (...) A darab (Szent Péter esernyője) végén aztán Besenczi Árpád igazgató, az előadás szereplője állította meg a tapsot, hogy színpadra szólítsa Hegedűs D. Gézát. Ő olvasta fel a Czegő Terézről, illetve a művészi életpályájáról szóló laudációt.

- Azokat keressük ezzel a díjjal, akikre az állami adminisztráció eddig nem gondolt, s a nagy köszönet mellett további inspirációnak szánjuk – tájékoztatott Hegedűs D. Géza, így folytatva: „több évtizedes teljesítményt ismerünk el.”

Czegő Teréz 48 éve áll Thália szolgálatában, 30 évet Zalaegerszegen töltve. Több mint 50 szerepben láthatta a zalai közönség, köztük egy monodrámában, amellyel Erdélybe és Svédországba is eljutott. Hivatásában a szép magyar beszédre, a magyar kultúra közvetítésére tette fel az életét határon innen és túl. A díj nem pályaösszegzést jelent, hanem szeretetteljes ösztönzést a további feladatokhoz, hallhattuk az indoklásban."

A teljes archív cikket itt tudja elolvasni.

Hegedűs D. Géza többször fellépett Zalában. A Zalai Hírlap archívumából most egy 1998-as cikket vettünk elő, abban az évben Nagykanizsán beugróként mentett meg egy előadást.   

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában