Lírai absztrakció egy életen át

2 órája

Karner László jubileumi tárlata a Gönczi Galériában – fotógaléria

Tíz évvel ezelőtt összegzett utoljára összefogó gyűjteménnyel a szombathelyi származású festőművész. Karner László idén hetvenéves, ebből az alkalomból nyílt tárlata Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában, amit október végéig láthat a közönség. A megnyitón Balaicz Zoltán polgármester mondott beszédet.

Mozsár Eszter

Dr. Kostyál László és Karner László a jubileumi tárlat megnyitóján a Gönczi Galériában Fotó: Mozsár Eszter

Az alkotói munkásság, harmincöt év keresztmetszete kapott helyet a falakon, a tárlat anyagát Nagy Johanna közművelődési szakember válogatta össze. Ahogy a művész fogalmazott, rábízta magát teljesen az ő meglátásaira, szinte hívogatnak, életre kelnek a kronológiai sorrendbe állított, tematika szerint kiállított festmények. Karner László Szombathelyen született és érettségizett, majd a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerezte diplomáját tanító és rajz szakon. Egészen nyugdíjazásáig pedagógusként dolgozott, ma talán kicsit több ideje van a művészi elmélyülésre. A festőművész mindig az absztrakció bűvöletében élt, annak is a lírai vonulata áll hozzá közel.

Karner László, kiállítás
Karner László 70 címmel nyílt a jubileumi tárlat, amit október végéig lehet látni a Gönczi Galériában     Fotó: Mozsár Eszter

Karner László az absztrakció nagy mestere

- Nem annyira a gondolatiságra, az észre, hanem inkább az érzelmekre szeretnék hatni. Egy-egy hangulatot és pillanatot ragadok meg. Nem tervezem meg aprólékosan a képeket előre, csupán egy koncepció alapján alakítom véglegesre a struktúrát, felületet, színeket, utóbbi adja meg a végső karakterét a képnek. Mindezek kiegészítik egymást, így lesz meg az összhatás – mondta a művész. 

Karner László egyediségét, kézjegyét a felületkezelésről is megismerhetjük. A címadás (Érintések, Kibontakozás, Pont ott, Izzásban, A titok keresése) már feladja a leckét, nehéz az elvont dolgokat konkrétan leírni, egy-két szóban összefoglalni. A festőművész a nézőkre hagyja a szemlélődés és a konklúzió szabadságát. A nyugdíjas alkotó tevékenynek mondható, de nem erőszakolja rá nap mint nap ecsetjét a vászonra. Ritkán dolgozik egyszerre több képen, leginkább egy témára koncentrál. Van, amit két hónapig készít, de előfordulhat az is, hogy egy nap alatt kel életre az érzés. Farostra, vászonra dolgozik, a rücskös felületet gipsszel, homokkal, vastag festékréteggel éri el. 

Titokzatos formák a festményeken

Dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe a Karner 70 jubileumi tárlatot. Ahogy a kiállításhoz készült katalógusban is fogalmazott: „Erőteljes, olykor kifejezetten tüzes, tiszta színekkel, éles kontrasztokkal megfestett, titokzatos formákat állít elénk, az egyik kapura, a másik sztélére, korongra, vagy táblára emlékeztet, megint mások titokzatos helyszínnek alaprajzát, elvarázsolt növényrészletet vagy gyermekrajzokat idéznek.”

Az idén hetvenéves Karner László jubileumi tárlata október 31-ig nézethő meg a Gönczi Galériában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában