A múltat hozzák közelebb

19 órája

Ötvenéves a Zalai Gyűjtemény kiadványsorozat

A vidék tudományos kutatóműhelyeinek kiadványozási tevékenységébe kalauzolt a Vidéki Műhelyek - 50 éves a Zalai Gyűjtemény című konferencia. A levéltár munkáját bemutató napot a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltára kollektívája szervezte szerdán délelőtt abból az alkalomból, hogy 50 éves a Zalai Gyűjtemény elnevezésű történeti kiadványsorozat.

Arany Horváth Zsuzsa

Kiss Gábor, dr. Kostyál László, Simon Beáta, Polgár Tamás,  mögöttük dr. Melega Miklós, dr. Káli Csaba, Balaicz Zoltán, Boross István és  dr. Ö Kovács József 

Fotó: Pezzetta Umberto

A konferencia résztvevőit dr. Káli Csaba, a Zala Vármegyei Levéltár igazgatója köszöntötte, bemutatva azt a meghívót, amely 1999-ben a Zalai Gyűjtemény 25. évfordulójára invitálta a vidéki történeti kutatás iránt fogékonyakat. Huszonöt év után az 50. évfordulón a hagyományos levéltári nap a környező vármegyék levéltárainak forrásfeldolgozásait, dokumentum- és tanulmányköteteit, albumait ismerhették meg az érdeklődők. 

levéltár
A zalai előadók a levéltári konferencián: Simon Beáta, dr. Káli Csaba, Kiss Gábor és dr. Kostyál László 
Fotó: Pezzetta Umberto

Levéltár

A múltat hozzák közelebb hozzánk a levéltár tudományos munkát végző történészei, mondta a tanácskozást megnyitó  köszöntőjében Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, hozzátéve, a Zalai Gyűjtemény kiadása folytatódik. Bár a város nem fenntartója a levéltárnak, ugyanolyan büszke az intézmény eredményeire, mint Zalaegerszeg többi közművelődési és tudományos intézményének tevékenységére.

Vidék

Elsőként dr. Ö. Kovács József igazgató (MNL tudományos igazgatóság) tekintette át előadásában a 20. századi vidéktörténetek megjelenését a levéltári publikációkban, arra figyelmeztetve, hogy főleg az 1945 után keletkezett hazai dokumentumok sokszor inkább szolgáltak politikai pedagógiai eszközként, mint a társadalomtörténet szempontjából releváns forrásként. De látható, hogy a dunántúli levéltárakban megjelent kötetek már a 80-as években törekedtek a reáltörténeti nézőpont felvételére, mondta Ö. Kovács József. 

Dr. Melega Miklós, a Vas Vármegyei Levéltár igazgatója a Vasi Honismereti Füzetek megjelenésétől vázolta fel az általuk megjelentetett periodikák, könyvek, kötetek tematikáját, Boross István, a veszprémi levéltár vezetője Levéltári Kiadványok Veszprémből címmel tartott előadást,  a somogyi kiadványok kronológiáját Polgár Tamás levéltárigazgató adta elő. 

A zalai helytörténeti tevékenységről Kiss Gábor főkönyvtáros, a Zalai Múzeum sorozat 37 évéről dr. Kostály László, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója szólt.  

Zalai Gyűjtemény

A jubiláló Zalai Gyűjtemény eddig 91 kötetének tartalmát Simon Beáta levéltári könyvtáros ismertette a konferencia résztvevőivel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában