Zalaegerszeg az orgonák városa is

2024.10.02. 15:00

Béremelést kért az orgona 83 éves fújtatója

Skót dudás lépett fel orgonakísérettel, skót népviseletben a templomban, ki lehetett próbálni az orgona kézi fújtatását, és hallhattunk egy 83 éves bácsiról, akinek konkrétan ez, a hangszerek királynőjének levegővel való ellátása volt a foglalkozása. Mindez csak néhány különlegesség a minap lezárult zalaegerszegi nemzetközi orgonahétről.

Szabó Judit

Kotta a muzeális Klügel-orgonán, a zalaegerszegi falumúzeumban

Fotó: Szabó Judit

Hat kiváló koncertet hallgathatott meg a közönség a nemzetközi orgonahéten, melyet hat év elteltével második alkalommal szervezett meg Zalaegerszegen a Tóth László vezette Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, valamint Mátyás István Bécsben élő, Zalaegerszegről elszármazott, de a város művészeti életében ma is rendszeresen szerepet vállaló orgonaművész. A nemzetközi hírű, kiváló művészek fellépése megmutatta, hogy az orgona mennyire sokszínű hangszer, s nemcsak önmagában csodálatos: megszólalhat oboával, furulyával, trombitával együtt, kísérhet énekest, s a barokk, klasszikus és egyházi műveken túl modern, s akár népzenei ihletésű darabok előadásával is lenyűgözheti a közönséget. Az orgonahét legkülönlegesebb formációja Mátyás István és Reinhard Ladislav skótdudás kettőse volt, a két, önmagában is nagy hatású, nagyot szóló hangszer együttes megszólalását nem felejti el, aki ott volt a nagytemplomban Mátyás István, Reinhard Ladislav és Genoveva dos Santos (szoprán) hangversenyén.

orgonahét
Mátyás István és  Reinhard  Ladislav a nagytemplomban        
 Fotó: Tóth László

– Már nagyon régen szerettem volna skót dudával játszani. Reinhardot énekelni hallottam egy koncerten húsz éve, és kértem tőle egy névjegykártyát, amit azóta őriztem. Most pedig felvettük a kapcsolatot, és egy amerikai skótdudás zeneszerzőtől is választottunk darabokat, melyeket kifejezetten erre a párosra írt. A koncerten magyarországi ősbemutatók is voltak – mondta Mátyás István.  

A tiszteletbeli törzsfőnök zeneműve is elhangzott az orgonahéten

A fellépő művészek közül Nauratyill Zita zalaegerszegi származású orgonaművész Antalffy-Zsiross Dezső egyik vidám, hangulatos darabját is műsorára tűzte és nagy sikerrel játszotta a zsinagógabeli koncertjén. Érdekesség az 1945-ben elhunyt szerzőről, hogy írt egy indián operát, az Indian Association of America ezért tiszteletbeli törzsfőnökké választotta. Egyik mestere Marco Enrico Bossi volt, a-moll orgonaversenyét Nauratyill Zita a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral adta elő az orgonahéten.

orgonahét
Nauratyill Zita és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar fellépése Sándor János vezényletével 2024. október 27-én a hangversenyteremben, az orgonahéten   
Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszeg az orgonák városa

A nemzetközi orgonahét megrendezéséhez minden feltétel adott Zalaegerszegen: hat működőképes orgona van a városban, négy ezek közül négy különböző templomban található. A városi hangversenyteremnek pedig valódi ékessége az a több mint 2100 sípos hangszer, amelynek már a látványa is élményt jelent, s kiváló hangversenyorgonaként szolgálja a város komolyzenei  életét. A legutóbb felavatott orgona a hatodik a városban, a több mint 220 éves, romjaiból feltámasztott kicsi hangszert, a Klügel-orgonát a vöcköndi templomból mentették meg, s restaurálása után, 2023. augusztus 20. óta a Göcseji Falumúzeumban található fatemplomban szólal meg alkalmanként. Az orgonahéten Ana María Ospina kolumbiai művésznő játszott a hangszertörténeti ritkaságon. 

A Klügel-orgonánál Ana María Ospina     
 Fotó: Tóth László

A  műsort vezető Mátyás István a koncert végén lehetővé tette, hogy bárki kipróbálja: régen, a gépi motorok megjelenése előtt hogyan juttatta levegőhöz az orgonafújtató alkalmazott a hangszert. Komoly munka, íme, a videón: 

Előbb kézzel, aztán lábbal, végül motorral

– A 18. században és azt megelőzően használták a kézi fújtatást, két bőrszíj felváltott húzogatásával látták el az orgonát levegővel – magyarázta Mátyás István. – Ezt követte a sokak által még ismert és alkalmazott lábfújtatás, amit egy lábpedál nyomkodásával végeztek. Ma már orgonamotor adagolja a levegőt a hangszerbe. Ez a Klügel-orgona a felújítás során kapott motort. Érdekességként megemlíteném, hogy a Mária Magdolna Plébániatemplom nagy orgonájának, amely 1865-től 1948-ig működött, soha nem volt motorja, bár technikailag megoldható lett volna. Azt a hangszert mindig lábbal fújtatták.   

S ehhez  kapcsolódóan még egy történet: van egy levél a zalai levéltárban, melyet egy zalaegerszegi orgonafújtató írt a városnak. Azt kérte, hogy hajlott korára, 83 évére tekintettel szíveskedjenek megemelni a fizetését. Miután én is kipróbáltam a fújtatást, azt kell mondanom, jogos lehetett az igénye. 

A rendezvénysorozatról Mátyás István úgy nyilatkozott, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak, a koncerteket szép számmal látogatták, és bízik benne, hogy lesz folytatás. Végül álljon itt mindazok névsora, akik az említett fellépők mellett megörvendeztették muzsikájukkal a nemzetközi orgonahét közönségét: 

  • Ablonczy Bertalan (orgona)
  • Vörös Ádám (trombita) 
  • Lakner-Bognár András (orgona)
  • Csejtei Flóra (furulya) 
  • Višeslav Jaklin (orgona)
  • Petra Labazan (oboa)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában