Egy véleményes büntető is nehezítette a ZTE dolgát

2024.08.31. 19:52

A ZTE FC hiába vezetett, végül kikapott Debrecenben

A háromhetes bajnoki szünet előtt hosszú útra keltek az egerszegi futballisták, akik a labdarúgó NB I 6. fordulójában a DVSC vendégei voltak. A ZTE FC noha vezetett már az ötödik percben, de a DVSC fordított, többek között egy véleményes büntetővel.

Kerkai Attila

Gundel-Takács Bence, a ZTE FC kapusa hárít ennél a jelenetnél, a szombati DVSC-ZTE FC találkozón

Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

DVSC–ZTE FC 3-1 (0-1)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 5123 néző. Jv.: Rúsz (Garai, Horváth Z.). 
DVSC: Megyeri - Stojkovic, Batik, Pellumbi, Ferenczi - Lagator, Dzsudzsák, Szücs (Braga, 90.) - Szécsi (Domingues, 86.), Bárány (Silue, 81.), Szuhodovszki (Shaghoyan, 90.). Megbízott edző: Dombi Tibor. 
ZTE FC: Gundel-Takács - Szendrei, Várkonyi, Safronov (Evangelou, 59.), Medgyes - Bakti (Németh, 59.), Sankovic, Kiss B. - Dénes (Nyíry, 72.), Sajbán (Spoljaric, 81.), Mim. Vezetőedző: Márton Gábor. 
Gólszerzők: Dzsudzsák (54. – 11-esből), Ferenczi (65.), Domingues (90+6.), illetve Dénes (5.)
Sárga lap: Szécsi (61.), Pellumbi (63.), illetve Sankovic (21.), Safronov (52.), Evangelou (87.). 

Egy kérdés már eldőlt a szombati mérkőzés előtt, sőt, már pénteken este történt, hogy a DVSC hivatalosan bejelentette: a hét elején távozott Srdjan Blagojevic vezetőedző helyét Máté Csaba veszi át a Loki kispadján. De még nem a ZTE FC elleni találkozón, hanem vasárnaptól, így szombaton, az eredeti tervek szerint megbízott szakvezetőként Dombi Tibor irányított. A korábbi ferencvárosi tréner, Máté Csaba pedig ott ült a lelátón, az viszont csupán kérdésként merülhetett fel, hogy mindez milyen hatással lesz majd a pályán lévőkre. 

Elsősorban a DVSC játékosaira. Az ugyanis borítékolható, hogy az új szakvezető első találkozásakor új csapatával elhangzik majd, hogy nála mindenki tiszta lappal indul, úgyhogy a szombati összecsapáson akár a bizonyítási vágy is vezérelhette a hazaiakat. A bizonyítási vágy márpedig a ZTE FC labdarúgóiban is benne volt, hiszen nekik sem lehetett mindegy a meccs eredménye. Két négypontos csapat találkozott, a sérülések miatt megfogyatkozott a keret létszáma, a pályára lépőknek igenis, ott kellett a fejekben lennie: megmutatni mit is tudnak. 

Ilyen előzmények után és ebben a hangulatban csapott össze a két csapat, Márton Gábor vezetőedző csapata pedig már az 5. percben ünnepelhetett. Egy szögletvariáció után Dénes Csanád Vilmos három méterről, balról a rövid felsőbe "varrta fel" a labdát, 0-1. A fiatal támadónak ez már a második NB I-es találata volt és nem sokkal később a harmadik is meg lehetett volna, de fejese mellé ment. A DVSC azért igyekezett irányítani, de tegyük hozzá, nem sok sikerrel, hiszen a ZTE szervezett volt és veszélyes ellentámadásokat vezetett. Amikor viszont az egerszegiek mélyebbre húzódtak, akkor azért a debreceniek játékában benne volt a veszély. A 29. percben egy Dzsudzsák-lövés jött ki a zalai kapusról, de a társak tisztáztak. Meleg helyzet volt és jelezte azt is, hogy nem lankadhat a ZTE FC figyelme. A félidő utolsó tizenöt percében viszont teljesen beszorult saját térfelére a ZTE FC, Gundel-Takácsnak két alkalommal is bravúr kellett, hogy csapata elkerülje a gólt. 

Jókor jött a zalaiaknak a szünet és megjósolható volt: ha nem tud változtatni a játékán, nem fogja kihúzni kapott gól nélkül. Csaknem ugyanúgy indult a második játékrész, mint az első, ám Dénes hiába talált be, lesről tette. Egyből ezután Lagator 24 méteres lövése a kapufán csattant. Felpörögtek az események, büntetőhöz jutott a DVC Safronov és Bárány összecsapása után, a VAR helybenhagyta az ítéletet... Az 54. percben Dzsudzsák keményen fellőtte a léc alá a labdát, 1-1. Az, hogy véleményes volt a büntető, ez nem kérdés, Safronovot pedig a korábbi sérülése miatt le kellett, hogy hozzák a pályáról. Kettős csere következett a zalaiaknál, Stefanos Evangelou hosszú sérülés után tért vissza a zalai együttesbe. A 65. percben Ferenczi lépett be a védők mögé, és az ötös bal oldali sarkáról lőtt a zalai kapuba, 2-1. Innentől a kérdés már az volt, hogy a ZTE FC még vissza tud-e jönni a mérkőzésbe, amihez egy újabb gól kellett volna, mert csak ekkor lehetett volna érdemben beszélni erről. Ehhez viszont helyzetig is el kellett volna jutni, ami egyre nehezebben ment, egy újabb debreceni találat pedig már minden kérdést lezárt volna. A 89. percben volt még egy ígéretes ZTE-helyzet, de kimaradt. A 96. percben a kitámadó ZTE FC-t Domingues megkontrázta és góllal fejezte be az akciót, 3-1. 

Győzött tehát a DVSC, amely a mérkőzés nagy részében fölényben játszott. A megfogyatkozott ZTE FC-nek most a szerencse is kellett volna a pontszerzéshez, illetve egy véleményes büntető sem könnyítette meg a helyzetét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában