Pedig ez a meccs kézben volt

2024.08.18. 17:55

ZTE FC: döntetlen Fehérváron, az utolsó utáni percben kapott góllal

Tizenöt éve nem nyert Székesfehérváron, az egykori Videoton vendégeként bajnokit a ZTE FC NB I-es labdarúgócsapata, mely tegnap, a szezon 4. fordulójában hajszál híján megszakította ezt a sorozatot.

Varga Andor

A fehérvári Melnik mellett zetés Kiss Bence viszi el a labdát

Fotó: Dömötör Csaba/NS

Fehérvár FC–ZTE FC 1-1 (0-0)

Sóstói Stadion, 2763 néző. Jv.: Káprály (Kóbor, Szalai).

Fehérvár: Tóth B. – Melnik (Huszti, a szünetben), Szerafimov, Spandler, Milicevic (Holender, 61.) – Christensen, Csongvai, Bedi – Kovács M. (Stefanelli, a szünetben), Gradisar (Berki, 86.), Katona (Kovács P., 61.). Vezetőedző: Pető Tamás.

ZTE: Gundel-Takács – Safronov, Várkonyi, Medgyes (Nyíri, 63.) – Szendrei, Mim – Kiss B., Szankovics, Bakti (Németh, a szünetben) – Sajbán, Dénes (Vogyicska, 78.). Vezetőedző: Márton Gábor.

Gólszerzők: Kovàcs P (90.+5.), illetve Dénes Cs. (54.) Sárgalap: Spandler (36.).

A mérkőzés a napokban elhunyt néhai szövetségi kapitány, Komora Imre tiszteletére gyászszünettel kezdődött.

Az első percekben a hazaiak léptek fel támadólag, amit a labdabirtoklás mellett két nagy lövés jelzett: a 4. percben Christiansen a lécet találta el, 4 perccel később Csongvai próbálkozását Gundel-Takács kiütötte. A fehérvári rohamok negyedóra után hagytak alább, illetve ennyi idő kellett, hogy a zalaiak is lábra kapjanak – a folytatásban kiegyenlített mezőnyjátékot láthattunk. A 29. perc hozta az első ZTE-helyzetet: a hazai középpályáról pontatlanul tették hátra a labdát és Dénest hozták helyzetbe, aki balról az oldalhálóba lőtt. A hőségben a csapatoknak kétszer is nyílt alkalmuk frissíteni, előbb amikor a játékvezető walki-talkiját javították, majd Szerafimov ápolása alatt. A 34. perc Kiss bombája miatt marad emlékezetes: a 22 méteres, óriási lövést a kapus ütötte szögletre a bal felső sarok elől. A 39. percben újabb zalai helyzet, ráadásul remek támadás végén: Bakti, Sajbán, Dénes, Mim volt a labda útja, s utóbbi az ötös bal oldali sarkán már csak a kapussal állt szemben, de mellé lőtt. A félidő utolsó perceire a ZTE letáborozott a hazai kapu előterében (főleg Dénes okozott gondokat a védőknek) és a játékrészt Szendrei nagy lövése zárta, amit a kapus üggyel-bajjal mentett.

Szünet után a ZTE került nappal szembe, bár a lelátó árnyéka percről percre jobban rákúszott a csapat kapujára. A félidőben mindkét oldal cserélt, s a változtatásokból azt lehetett kiolvasni, hogy az edzők egyránt győzelemben gondolkoznak. Az 54. percben ehhez a vendégek jutottak egy lépéssel közelebb. Egy felívelésbe Bedi ért bele fejjel, de rosszul: a lehulló labdával Dénes tört kapura, megforgatta Csongvait, majd az elé vetődő védő lába közt, okosan a bal alsó sarokba gurított, 0-1. Egy óra elteltével újabb fehérvári kettős csere következett, míg a túloldalon a megsérülő Medgyes helyére kellett új embert beküldeni – az együttesben most bemutatkozó Nyíri Vince személyében. A hazaiak lankadatlanul próbálkoztak, de kevés átütőerőt lehetett érezni a játékukon. Aztán a 68. percben Stefanelli ajtó-ablak ziccerbe hozta Kovács P-t, aki azonban eltalálta a kimozduló Gundel-Takácsot. A 75. percben az egerszegi kapus bizonytalanul mozdult ki egy bal oldali beadásra, Christensen elé került a labda, akinek lövését Safronov rúgta ki a gólvonal elől. A 78. percben Sajbán remek labdával ugratta ki Némethet, akinek labdája azonban elakadt a kapusban. Meccslabda lehetett volna, ha nem volt les, ez azonban így, VAR-vizsgálat hiányában sosem fog kiderülni. A Fehérvár birtokolta a labdát, de a zalai 16-oson belülre ritkán jutott el, ott pedig leginkább úgy próbálta a kapuba paszírozni a labdát. A 84. percben Holender balról váratlanul lövésre szánta el magát és tekerése a hosszú saroknál a kapufán csattant. A végén a ZTE kiszabadult a térfeléről: a 88. percben Kiss vezette balról befelé a labdát a hazai 16-oson, majd jól lőtt, de a labda a kapufáról kifelé vágódott. A jelzett 4 perc hosszabbítás már lejárt, amikor a hazaiak szabadrúgáshoz jutottak a zalai térfél közepén. Cristensen ívelte fel a labdát, amely a felugró játékosok valamelyikéről Kovács P. elé került, ő pedig közelről a háló jobb oldalába helyezett, 1-1. Kár érte, ez a meccs a ZTE kezében volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában