Öregfiúk meccs az évfordulón

2 órája

Huszonöt éve történt: bajnok lett a Lovászi Bányász SE

Nosztalgiázásra, a régi emlékek felelevenítésére gyűltek össze labdarúgók nemrég Lovásziban. Huszonöt éve történt, hogy bajnok lett a Lovászi Bányász SE labdarúgó csapata az akkori megyei harmadosztályban. Ennek apropóján újra összeállt az együttes és megmérkőztek a Lenti Öregfiúk csapatával.

Korosa Titanilla

Huszonöt éve történt, hogy bajnok lett a Lovászi Bányász SE, képen az akkori csapat tagjai

Forrás: ZH

Az eseményt követően az együttest bajnoki címig vezető Joós József edző emlékezett meg a nagyszerű eseményről, ami már huszonöt éve történt.

huszonöt éve történt
Huszonöt éve történt, hogy bajnok lett a Lovászi Bányász SE, az évfordulón bár kikaptak a Lenti Öregfiúktól, az esemény jó hangulatban zajlott, képen a résztvevők
Fotó: Korosa Titanilla

- Ezt a sikert 1992-ben alapoztuk meg, akkor megnyertük a Lovászi csapatával a Lenti Városkörnyéki Bajnokságot a tartalékcsapattal, melynek akkor edzője voltam – kezdte. - A felnőtt együttes irányítását 1995-ben vettem át, ennek gerincét a ’92-es bajnokcsapat tagjai alkották. Akkoriban a környék szinte minden településének volt csapata, tartalékcsapata, sajnos mára már több helyen, így Lovásziban is megszűnt a futball. Nagy tervekkel vágtunk neki akkor a munkának a legalacsonyabb osztályban, a korábbitól eltérő szemlélettel. Ragaszkodtam a heti két edzéshez, s hogy ezeken a játékosok rendszeresen, pontosan és fegyelmezetten vegyenek részt, szóval komolyabb edzésmunkát végeztünk, mint máshol. Én korábban a Lenti TE serdülő, ifjúsági és felnőtt csapatában játszottam. Meghatározó edzőm volt a Csesztreggel később komoly sikereket elért Fentős Pál. Lovásziban a játékosok és nézők is nehezen fogadták az újításokat, ma már elképzelhetetlen, hogy ez a mentalitás ilyen viharokat váltott ki az emberekből, akkoriban még több százan jártak ki a meccsekre.

Huszonöt éve történt, máig szívesen emlékeznek

De a csapat kitartott és ennek eredményeként száz százalékos teljesítménnyel nyerte meg az 1998-99-es bajnokságot, ezáltal feljutottak a megyei másodosztályba. 

- A legélesebb meccseinket Csömödérrel, Novával játszottuk. Nagyon jó szellemű társaság jött össze, sok volt a fiatal, a bajnokság mellett téli teremtornát is nyertünk. Feljutottunk a másodosztályba, aztán egy szezon után ki is estünk. Három vereséggel kezdtük a bajnokságot, a sikerek után ez engem is elbizonytalanított és lemondtam az edzői kinevezésről. Új csapatvezetőt neveztek ki, de ez sem segített, kiesett a Lovászi Bányász. Akkor többen azt hitték, hogy ez a bajnoki cím csak egyszeri fellángolás volt, ám nem. Közben visszatértem a csapathoz és két év múlva újra bajnokok lettünk. Ehhez kellett a korábbi edzésmunka, megerősítettük az együttest és ezután a megyei másodosztály stabil, meghatározó csapata lettünk. Akkoriban az NB III-ban szereplő Csesztreggel is játszhattunk edzőmeccseket.

Egészen 2010-ig szerepelt a másodosztályban a Bányász, majd újra a harmadosztályba került. Joós József felhagyott az edzői munkával, azóta a maratonfutás a hobbija, sportja.

- A bajnokcsapat tagjait több mint 30 éves barátság és sportkapcsolat fűzi össze, úgyis, hogy azóta szétszéledt a gárda, de talán két fő kivételével mindenki visszatért a 25 éve nyert bajnoki cím megünneplésére Lovásziba, illetve azok is, akik a két évvel későbbi bajnokcsapat tagjai voltak. Úgy érzem akkor mi értéket teremtettünk s erre jó emlékezni. 

Joós József úgy gondolja, hogy bár több helyen hivatkoznak arra, hogy azért szűnt meg a labdarúgó csapat, mert nincs utánpótlás, nincsenek fiatalok, szerinte ez mellébeszélés, inkább csak olyan emberek, edzők, szervezők kellenének, akik összefogják azokat, akik ma is szívesen fociznának. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában