Szabadtéri program gyerekeknek Felsőrajkon

2 órája

Őszköszöntő szelídgesztenye-szedés az Ungi-hegyen – fotógaléria és videó

Szelídgesztenye-szedésre várta Ungi-hegyi birtokára a felsőrajki óvodásokat és iskolásokat Vigh László országgyűlési képviselő. A szabadtéri őszköszöntő rendezvény már hagyomány, és lehetőséget ad a fiataloknak a kikapcsolódásra.

Benedek Bálint

Az őszi napsütésben az Ungi-hegyi pince körül gyűlt össze a Suli Harmónia Alapítvány általános iskolájának mintegy 100 gyermeke, illetve az Arany János napköziotthonos óvoda közel 20 fiatalja. Rajtuk kívül Zalaegerszegről az Ady-iskolából is érkezett egy osztály és a környező települések küldöttségei is képviseltették magukat az eseményen.

Gyűlik a zacskókban a szelídgesztenye, melynek szedéséhez útmutatót is kaphattak a gyerekek
Fotó: Szakony Attila

Hagyomány a gesztenyeszedés 

– Már több mint húsz éve hívom a gyerekeket a hegyemre, mert ebben az időszakban kezd el potyogni a szelídgesztenye fákról a termés –fogalmazott Vigh László. – Egyetlen gesztenyét nem szedtem fel soha innen, egész évben azért gondozom a területet, hogy amint beérik odaadhassam a fiataloknak. Nem itt sütik meg, hanem otthon családi körben, mely egy újabb örömforrás számukra. Persze a helyszínen is van lehetőség pirításra, amit szintén élveznek. Az iskola jóvoltából egy előadó az állatok világnapjához kötődő előadást is tartott. Ami pedig mindennél fontosabb, hogy a jó levegőn vannak, mozoghatnak, megannyi játékos foglalkozásban kipróbálhatják magukat.

Ungi-hegy kivételes miliőjében minden gyermek feltalálhatta magát
Fotó: Szakony Attila

Óvatosan ki kell taposni a burokból a termést

Az országgyűlési képviselő még azt is megmutatta a fiataloknak, hogy a gesztenyét védő szúrós burokból nem kézzel, hanem a cipő talpával kell óvatosan kitaposni a termést. Ezen kívül finom sült virslivel, szalonnával és sertéspörkölttel vendégelte meg a résztvevőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában