Mondták, rajzolták, hallgatták

2 órája

Leendő óvodapedagógusok és Benedek Elek történetei a mesehéten

Az elmúlt héten iskolákban, könyvtárakban főszerepet kapott a mese, hiszen leismertebb magyar művelője, Benedek Elek születésnapja, szeptember 30-a egyben a magyar mese napja. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikuma, mint óvoda pedagógusokat oktató intézmény is mesehetet szervezett. 

Arany Horváth Zsuzsa

Kissné Gaál Zsuzsanna és Tóth Renáta, a megyei könyvtár igazgatója a könyvtárbeli meseesten

Forrás: DFMVK

Miután évek óta érzékelhető az óvónőhiány, a zalaegerszegi iskola az ebben a tanévben indított új, okleves óvodanevelő képzéssel enyhít a gondokon, a pedagógiai szakon pedig továbbra is képez óvónőket. Aki egyetemen szeretne továbbtanulni, az új képzés révén 60 creditpontot könyvelhet el, tudtuk meg az intézmény igazgatójától, Bubits Róbertnétől.

mese
Bubits Róbertné az illusztrációs pályázat eredményhirdetésén a pályázó ovisokkal
Forrás: FB/ DFT

Meseillusztrációs rajzpályázat

A deákos mesehét a szóban forgó képzésben tanuló diákok számára ezért jó gyakorlat volt, hiszen e módon is találkozhattak a kisgyerekekkel, a szociális intézményekbe, például a zalaegerszegi Gondviselés Házába látogatva pedig idősebbeknek szereztek örömöt. Sőt, ők maguk hallgathattak meséket például az andráshidai Horváth Ernőné nyugdíjas óvónőtől.

Bubits Róbertné elmondta, a város óvodásainak meghirdetett meseillusztrációs rajzpályázatra 80 pályamunka érkezett, a díjazottak a múlt hétfői eredményhirdetésen bábelőadást is kaptak ajándékba. A Radnóti óvodába A só című mesét vitték, pénteken az óvodai nevelő szakra járók meseterápián vettek részt, de volt mesejóga is, amely a mese történetéhez illő, együtt végzett jóga mozgásformákkal egészül ki. A mesejóga foglalkozásokat Lukács Réka vezette.

Mesék az Élethez

A zalaegerszegi középiskola a már másodszor megrendezett mesehéttel a Mesék az Élethez országos programhoz is kapcsolódott, annál is inkább, mert azt a pécsi Gombolyító Meseterápiás Műhely szervezte a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület támogatásával, utóbbinak pedig tagja Kissné Gaál Zsuzsanna meseterapeuta, aki egyben az iskola oktatója. Ő vezette többek között az idősek számára összeállított mesés foglalkozásokat. 

Kissné Gaál Zsuzsanna nemcsak az iskolájában, az óvodákban és az idősotthonban népszerűsítette a mese sokrétű hatását, hanem a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadó vendégeként is módja nyílt erre. 

– Igazából interaktív előadás volt – tájékoztatta lapunkat a szakember a könyvtárbeli élményeiről. – Először meséltem a népmesék gyógyító erejéről, arról a szeretethídról, ami összeköti a mesék történetét a mesét hallgató történetével, így ahányan voltunk, annyi szeretethíd teremtődött, amikor a mesét meséltem és annyira jól sikerült, hogy egy közöset tudtunk belőle alkotni. Beszéltem a magyar népmesék különleges gyógyító erejéről, a bennük rejlő pozitív kódról és cselekvő energiáról, táltos tudásról.

A résztvevők átélhették a mesetörténetre épülő meditációt, mindenki elképzelhette a benne élő égig érő fát, ami a terapeuta szerint mindenkiben ott van. 

Benedek Elek meséi

– Sokaknak már ismert, régi fát juttatott az eszébe, amihez érzelmek, élmények fűzték - tette hozzá Gaál Zsuzsa, aki elmesélte az egyik legszebb ősi magyar népmesét Benedek Elek gyűjtéséből, A Nap fája címűt. Ehhez többen a Nap fájának az ágáról érezték azt, hogy gyógyító erővel bír. 

– Ebben a mesében tulajdonképpen a Nap az Isten, mert a rég a Nap is vallási szimbólum volt. Amikor befejeztem épp megkondult a harang, ami még erőteljesebb, intenzívebb élménnyé tette a Benedek Elek előtt is tisztelgő meseestet a megyei könyvtárban. 

A 165 éve született, újságíróként, sőt, országgyűlési képviselőként is működő, első mesekönyvét 1885-ben, Székely Tündérország címmel megjelentető Benedek Elek (1859-1929) meséit ezek szerint nemcsak a gyerekeknek ajánlja a zalaegerszegi pedagógiai szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában