Hírek

2010.12.10. 07:54

Gyermeklelkét mutatta meg: verseskötetét iskolások illusztrálták

Pálfalvi Nándor gyermekversei címmel új kötettel jelentkezett a keszthelyi illetőségű író-költő. A könyv rajzait helyi és környékbeli általános iskolások készítették.

Sámel József

A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban a napokban mutatták be a gyermekeknek szóló verseskötetet, mellyel kapcsolatosan Pálfalvi Nándor elmondta: a versek nagy részét már korábban írta.

- Annak idején a Pajtás című lap rovatvezetőjeként írtam már gyermekverseket, a Karácsony című megjelent a Száncsengő című kötetben – idézte az előzményeket. – Az óvodákban járva örömmel tapasztaltam, hogy a gyerekek szavalják a verseket, ezért kezdtem újra hasonlókat írni. Körülbelül tíz esztendeje állt a fiókomban a most megjelent kötet háromnegyed része, amikor úgy döntöttem: kiadom a gyermekverseket. Írtam hozzájuk újabbakat, s a kéziratot megmutattam a Fejér György Városi Könyvtár igazgatójának, aki javasolta, hogy a verseket illusztráljuk a gyerekek rajzaival. Ezt megszervezte, a negyven helyre 306 rajz érkezett. Csodálatosak, meglepődtem, hogy a gyermekek – fiatal koruk ellenére – tematikusan rajzoltak. Nagyon tetszettek az alkotásaik.


Pappné Beke Judit, a Fejér György Városi Könyvtár igazgatója köszöntőjében kiemelte: „A kötetben szereplő versek nemcsak gyermekeknek, hanem azoknak is íródtak, akik lelkükben gyermekek maradtak. Vagyis mindannyiunknak, a költővel az élen, aki gyermeklelkét mutatja meg nekünk ezekben az egyszerű, kedves négysorosokban és mondókákban. A versek közérthetőek: szólnak az évszakokról, a legszebb ünnepeinkről, a szabadidőről, a növényekről és az állatokról, vagyis a bennünket körülvevő mindennapokról.

Ezeket a kedves sorokat, rímeket pedig – melyek szavalásra késztetnek – kiegészítik a színek: a mesés rajzok, melyeket gyermekeink, unokáink, tanítványaink alkottak szívvel-lélekkel, miközben többször is elolvasták a verseket. A rajzokon fellelhető évszakok szeretete, a táj szépsége, a szűkebb környezetünk, az állatok és növények felé való vonzódás. Legyünk büszkék arra, hogy Keszthely és környéke általános iskolásai rajzaik által részesei lehetnek e kötetnek. Tanuljunk és tanítsunk mondókákat, verseket anyák napján, farsang idején vagy éppen karácsony közeledtével.”

Pálfalvi Nándor – akinek eddig negyvennégy könyve jelent meg – jelenleg mesekönyvön dolgozik. Várhatóan január végén megjelenik a kötet, melyet művészi illusztrációkkal gazdagítanak.

- Felnőtteknek szóló versesköteten dolgozom, aminek „Hogyan bírod?” lesz a címe. Ebben a 21. század közéleti, társadalmi, politikai problémáit dolgozom fel. Eljutottunk valameddig, s azt hittük tovább tudunk lépni. Aztán kiderült, ez nem így van.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!