Hírek

2011.04.08. 17:51

Két kamasz fiút közös ágyban találtak a gyermekotthonban

Tisztázatlan módon tört el egy háromhetes csecsemő combcsontja a Zala Megyei Önkormányzat landorhegyi gyermekotthonában az elmúlt szombatra virradó hajnalban.

Arany Gábor

A kisfiút két óra tájt tette tisztába gondozója, majd reggel hatkor azt tapasztalták, hogy a gyermek lába megdagadt. A törést már a kórházi vizsgálat derítette ki, ahonnan a rendőrséget is értesítették.

- Ilyenre még nem volt példa nálunk - kezdte a zalaegerszegi intézmény vezetője, dr. Kecskeméti Katalin, akit az ügy miatt megkerestünk. - Gyakorlott, rendszeresen csecsemőkkel foglalkozó gondozó tette tisztába a gyereket, tehát rutintalanság nem jöhet szóba. Kapkodni nem volt ok, hiszen három gyereket kellett tisztába tenni - mondta.

A kisfiú húszas éveik legelején járó, nehéz körülmények közt élő házaspár negyedik gyermeke, de a családról részletesebb információval az intézményvezető nem szolgálhatott az érintettek jogaira hivatkozva.

- Konzultáltunk gyerekorvossal, aki elmondta, hogy előfordulhat ilyen törés koraszülötteknél, kis súlyú csecsemőknél. Szerencsétlen véletlenről lehet szó, bár ismétlődés esetén ez akár betegségre is utalhat. Az elmúlt 23 évben egyetlen hasonló esetünk volt, akkor a kisgyerek kidugta a lábát a rácsos ágyon és megfeszülő lábszára eltörött - idézte fel az intézmény vezetője.

Az ügyben hivatalból rendőrségi eljárás kezdődött, az intézmény is mindenre kiterjedő belső vizsgálatot folytat.


Lapunk információi szerint az otthonban március vége felé az egyik reggel két  - 11, illetve 13 éves - kamasz fiút találtak közös ágyban.

Kérdésünkre az igazgatónő elmondta, hogy a gyermekotthon e korábbi ügyből kifolyólag  maga kezdeményezett vizsgálatot a városi rendőrkapitányságon a két kamaszkorú gyermek közti szexuális abúzus feltárásában.

- Az idősebbik fiú értelmileg enyhén fogyatékos, ami történt inkább jelzése a szeretet-, családhiánynak, kíváncsiságnak. Viselkedésükben tükröződik az a környezet, kultúra is, ahonnan származnak, de ennek természetesen elejét kell venni. Intézkedtünk, hogy ez többet ne fordulhasson elő, és kezdeményeztük a nagyobbik áthelyezését is. A gyerekekkel pedig a történtek miatt pszichológusok is foglalkoznak - közölte.

Salamon Róbert, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a két fiú ügyében szemérem elleni erőszak, a csecsemő esetében testi sértés gyanújával folyik nyomozás. Utóbbiban az előzetes vizsgálat kizárta a bántalmazást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!