Hírek

2011.10.10. 02:29

Oázis a sivatagban (frissítve képgalériával)

Dr. Veres András megyés püspök koncelebrációs szentmisében szombaton, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén felszentelte Teskánd példás összefogással épült templomát.

Péter Gyöngyi

A gondolat, hogy Teskándon római katolikus templom épüljön, 2007-ben szökkent szárba: az épület alapkövét az év augusztusában helyezték el a Vass testvérek által adományozott telken.

- Családi örökség volt a terület, a húgom is társa volt az elképzelésnek, hogy ajánljuk fel templomépítésre. Vallásos családban nőttünk fel, a vasárnapi szentmisék számunkra teljesen természetesek voltak. A gondolat Czett Ferenc helyi hívőtárs kezdeményezésére vált cselekvéssé: felállt egy szentmise után azzal az elképzeléssel, hogy a régi épület felújításra szorul, gondolkodjunk el azon, nem tudnánk-e templomépítésbe fogni. Ő is gyökere, elindítója volt az építésnek - idézte az előzményeket Vass Károly.

Szalai Attila plébános létrehozta a Teskánd Templomért Alapítványt, ennek keretében indult aztán gyűjtés. Komoly anyagi segítséget nyújtott az egyházmegye, a püspök atya kezdettől támogatta a teskándiakat, és az ötlet megvalósításában az első pillanattól társ volt az önkormányzat is: közművek bevezetésével, a Vass testvérek által felajánlotthoz megvásárolt szomszédos telekkel járult hozzá a beruházáshoz. A hívők adakozása, a helyi vállalkozók ingyenes munkája ugyancsak nélkülözhetetlen volt.

- Nem volt egyszerű, ezt el kell mondani, végül is a gazdasági válság idején építettünk templomot - összegzett Vass Károly, aki teskándi születésű, és bár házasságkötése után öt évre Zalaegerszegre költözött, a gyökerek hamar hazahúzták. - Még nem állt a házunk, amikor azt néztük, hol lehetne templomot építeni. Itt, a dombtetőn még semmi nem volt, de belevágtunk. Picit még a semmi közepén van, de a sivatagban is az oázis a legszebb...

Tóth István Jánosné polgármester elmondta, a környező településektől eltérően Teskándnak nincs hagyományos központja, másutt van az iskola, másutt a hivatal is, kifejezetten temploma pedig soha nem is volt. Katolikus iskolában működött imaszoba.

- Ezután Teskánd felé jövet, ha a dombtetőre, a templomra pillantunk, tudjuk, hogy itthon vagyunk - fogalmazott az ünnepen.

- Ezután Teskánd felé jövet, ha a dombtetőre, a templomra pillantunk, tudjuk, hogy itthon vagyunk - fogalmazott az ünnepen.

A CSALÁD ÉVE
A 2011-es a család éve, ezért szentelték fel az új templomot  a Szent Család tiszteletére. Kizárólag az anyagi felajánlásokat  figyelembe véve: mtegy 63-65 millió forintból épült  a 150  fő befogadására alkalmas templom. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!