Hírek

2013.07.22. 13:35

Megújul a városháza is Nagykanizsán

Nagykanizsa - Az idei évben közel 70 millió forint jut az önkormányzati intézmények rekonstrukciójára, de külön keretből megszépül a városi bíróság és a városháza közös épülete is. Emellett mintegy 60 millió forint jut az utak és járdák felújítására.

Pásztor András

Tárnok Ferenc, a városfejlesztési osztály vezetője elmondta: az intézmények felújítási kerete ugyan jelentősen növekedett tavalyhoz képest – akkor mindösszesen 20 millió forintot különített el az önkormányzat –, ugyanakkor a felmerült igények majdhogynem milliárdos nagyságrendet képviseltek.

– A rekonstrukciós igényeket fontossági sorrenbe állítottuk, első helyre kerültek az élet- és balesetveszély elhárítását célzó munkák, majd az üzemeltetést gátló problémák megoldása – magyarázta az osztályvezető, aki hozzátette: az idén több lapostetős intézményt – óvodákat, iskolákat – szigetelnek, ha ugyanis azok beáznak, akkor az elektromos hálózat is károkat szenvedhet. Ilyen szigetelési feladat vár ránk az Egyesített Bölcsődében, a Kossuth, Kiskanizsai, Attila, Kertvárosi és Rózsa óvodákban, illetve a Hevesi, s a Kőrösi-Péterfy-iskolában. Természetesen egyéb építőipari munkák is várhatók, így például a miklósfai iskolában a tornaterem tetőszerkezetének javítására, a városrész orvosi rendelőjén pedig a homlokzat felújítására kerülhet majd sor. A Batthyány Lajos Gimnáziumban egyebek mellett az ablakok cseréjét, s a cirkokazán kiváltását terveztük be.

A bíróság és a polgármesteri hivatal külső homlokzata 13 millió forintból újul meg. A munkálatok szeptemberben kezdődnek. Fotó: Szakony Attila

Mint azt Tárnok Ferenc elmondta: az egyik legnagyobb összegű rekonstrukció a kiskanizsai iskola fűtési rendszerének felújítása lesz, ami közel 20 millió forintba kerül.

– Annak idején, mikor az iskola épült a fűtési rendszer gerincvezetékeit az aljzatban, úgynevezett padlócsatornákban helyezték el – mondta az osztályvezető, aki hozzátette: ezek a csövek mára teljesen korrodálódtak, ráadásul részlegesen már nem is javítható a rendszer, ezért ki kell váltani a fűtési rendszer csöveit.

Mint kiderült: a közbeszerzési eljárást még ebben a hónapban kiírják, ám ez azt is jelenti, hogy a tényleges munka csak szeptemberben kezdődhet az intézményeknél.

Mint azt megtudtuk: ugyan nem a felújítási keretből, hanem külön beruházásként, de megszépül a városi bíróság és a városháza közös épülete is. A mintegy 13 millió forintos beruházás keretében kicserélik a tető attika bádogelemeit, megszépül az épület külső homlokzata, illetve a lábazati burkolatok is megújulnak.

– Nem véletlen, hogy a városháza előtti területen nem volt virágosítás, a tervek szerint ugyanis szeptember elején felállványozzák az épületet – magyarázta Tárnok Ferenc.

A városfejlesztési osztály vezetője az idén várható út- és járdafelújításokról is beszámolt. Mint mondta: most készülnek a tervek a Fáy, Erkel és Bedő utcák végében lévő garázssor útfelújításához. Továbbá a Munkás utca 5. és 7. számú társasháznál az utak szélesítését, illetve a zsákutcák kikötését tervezik. A Szent Imre utcában mindkét oldalon felújításra kerül a járdaszakasz, míg a Magyar utca 76. szám előtt kijelölt gyalogos átkelőhelyet létesítenek. Az elképzelések szerint a bagolai buszforduló átépítése is idén valósul meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!