Külföld

2009.07.24. 06:20

Több ezres tüntető tömegbe lőttek a biztonsági erők - tucatnyi halott Jemenben

Szanaa - A kormány politikája ellen tiltakozó több ezres tüntető tömegbe lőttek bele a biztonsági erők csütörtökön egy dél-jemeni tartományi székvárosban, tizenketten meghaltak, több tucatnyian megsebesültek - közölték szemtanúk és orvosok.

zaol.hu

Elmondásuk szerint Zindzsibar tartomány székhelyén, Abijanban a biztonsági erők több száz tagja tüzet nyitott, hogy feloszlassa a mintegy ötezer fős tömeget. 
 
Egy neve elhallgatását kérő orvos arról számolt be, hogy kórházukba 10 halott civilt és 12 sebesült rendőrt szállítottak be. Egy másik orvos azt közölte, hogy hozzájuk 8 válságos állapotban lévő sebesült került, aki közül kettő meghalt. 

Jemen északi és déli része két külön ország volt az 1990-es egyesülésig. Előtte azonban rövid, de több ezer emberéletet követelő polgárháborút vívott egymással Észak és Dél. Az utóbbi  hónapokban ismét nőtt a feszültség az elszegényedett déli országrészben, amelynek lakossága úgy érzi, hogy a kormány hátrányosan megkülönbözteti. A világválság okozta gazdasági visszaesés nyomán most újra felerősödtek az elszakadást követelő hangok. Április végén és május elején a tiltakozó megmozdulások zavargásokba torkolltak a déli tartományokban. Az összecsapásoknak akkor legalább nyolc halálos áldozata volt az Arab-félszigeten fekvő Jemenben.

Forrás: MTI/AP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!