Hírek

2015.08.07. 13:17

Demonstráció a sormási menekülttábor ellen - A minisztérium válasza: nem (frissítve)

Sormás - A sormásiak péntek délután félpályás útlezárással tüntettek. Lapunknak sikerült információkat szerezni arról, hogyan élnek együtt a menekültek és a magyarok Debrecenben.

Horváth-Balogh Attila

Emlékezetes: Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára minapi látogatása során a település képviseletében Póczai Zoltán alpolgármester azt kérte a szaktárcától, illetve a kormánytól, hogy a jelenlegi elképzeléshez képest távolabb, a volt katonai gyakorlótéren alakítsák ki az ideiglenes menekülttábort. Másrészt garanciát szerettek volna kapni arra is, hogy a hideg évszak beálltával a menekülteket nem költöztetik majd be a konténer-, illetve sátortáborból a szintén a lakott területhez közel található egykori laktanyába és a hajdani lokátorállomás műszerkertjébe.

– Reggel 9 órakor én hívtam az államtitkár titkárságát, ahonnét 10 perccel 14 óra után hívott vissza Pogácsás Tibor, aki azt mondta: a kéréseinkre nemleges a válasz, a kormány az eredeti helyszínen építi meg a tábort. A másik kérésünkre pedig azt a kitérő választ adta, hogy a volt laktanya nem is szerepel a kormányrendeletben – jelentette be az alpolgármester. Kérdésünkre (mivel sokan hiányolták a település első emberét) azt is elmondta: a demonstráción Pőcze Edit polgármester más jellegű elfoglaltságai miatt nem tudott megjelenni. – Azt gondolom, a mai demonstráció után várjuk meg írásban is a választ, és ha abban sem lesz pozitív fejlemény, folytatjuk a megmozdulásokat, ha kell, egész pályás lezárással – mondta el Póczai Zoltán.

Mindemellett hangsúlyozta: értik, tudják, hogy a migráció napjaink nagy problémája, tudomásul veszik, hogy ezt kezelni kell, de ragaszkodnak hozzá, hogy a tábor 2-3 kilométerrel távolabb épüljön meg.

– Nem hisszük, hogy ideiglenes lesz ez a tábor – vélekedett az egyik tüntető, a nagykanizsai Pávlicz Lajos. – Ugyanis egyes hírportálok szerint 50-100 millió menekült tart Európa felé. Ha ők ideérnek, akkor Európa keresztény kultúrája veszélybe kerül, amennyiben pedig a nyugati államok már nem bírnak több menekültet befogadni, rengetegen maradhatnak Magyarországon. Hogy mégis mi lenne a megoldás? Valakinek rendet kéne tenni a menekültek hazájában, hogy vissza tudjanak menni oda – szerintem annak, aki ezt a káoszt előidézte, az pedig Amerika. Addig is, ha muszáj, elfogadjuk, hogy kell tábor – de zárt legyen!

 

 

Az egyik sormási demonstráló telefonján keresztül tudtunk beszélni egy Debrecenben élő hölggyel.

– Itt tavasszal hozták létre a tábort egy volt laktanyában – hallottuk Kerepesi Edittől. – Ez egy nyílt tábor, szabadon jöhetnek-mehetnek a menekültek, az egyetlen előírás számukra, hogy éjszakára vissza kell térniük. A magyar lakossággal még nem konfrontálódtak, de „beszólások" azért már voltak. Atrocitások inkább a táboron belül alakulnak ki, talán azért, mert zsúfoltan vannak elhelyezve. Hogy félünk-e tőlük? Én nem, alapjában véve inkább higiéniai problémáim vannak velük. Az áruházakban mindent megtapogatnak (a kenyeret és a péksüteményt is), aztán visszadobnak, a közterületeken rengeteget szemetelnek és csapatosan járnak-kelnek, illetve fekszenek a parkokban. Egyébként úgy látom, többségük próbál normálisan viselkedni velünk, magyarokkal. Mégis jobban örülnék, ha zárt lenne a tábor.

Kerepesi Judit azt is elmondta: mióta a menekültek ott laknak a városrészben, sokkal több rendőr járőrözik, és nem csak autóval, hanem gyalogosan, a kis utcákban is.


Előzmények:

Menekülttábor Sormáson - Nyilatkozatháború

Álhír terjed a Facebook-on: nem gyülekeznek Nagykanizsán bevándorlók

Szeptember elejére megépül a tábor Sormás közelében

A kormány szerint mindenképpen szükség lesz Dél-Zalában menekülttáborra

A sormásiak a biztonságukat, gyermekeiket féltik

Jobbik: Forrong a lakosság a dél-zalai településen a tervezett menekülttábor miatt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!