Megfizeti a kárt, nem emelnek vádat

2 órája

Ne használjunk illegális szoftvert, autószerelőként sem

Szerzői jogot és mintaoltalmat sértett egy 60 éves, Zalaegerszeg környékén élő autószerelő, aki 2014 őszén, a nagykanizsai piacon ismeretlen személytől illegális autódiagnosztikai eszközöket és szoftvereket vásárolt és azokat az általa üzemeltetett autószervizben használta is. A jogtulajdonosnak okozott összesen 1 319 000 Ft vagyoni hátrányból a gyanúsított 500 000 forintot már megtérített, s vállalta a hiányzó összeg megfizetését is.

Mozsár Eszter

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: L.O.N Dslr Camera

A férfi műhelyében a pénzügyőrök és a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének képviselője 2023. június 28-án ellenőrzést tartott, melynek során a hamis eszközöket és szoftvereket lefoglalták, tájékoztatta lapunkat dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

A 60 éves Zalaegerszeg környéki férfi a szoftverek jogszerű használatához szükséges szerzői jogdíjat nem fizette meg, beszerzésükről hiteles dokumentumot bemutatni nem tudott, a szoftvereket, valamint a formatervezési mintaoltalom alatt álló autódiagnosztikai eszközöket viszont sajátjaként ismerte el. Az ellenőrzés során lefoglalt termékek hamisítványok, amelyeket a szerzői jog és az iparjogvédelmi jog tulajdonosainak engedélye, beleegyezése nélkül állított elő.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a törvényi feltételek fennállására tekintettel, a férfivel szemben nagyobb vagyoni hátrányt okozva elkövetett szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűntette és iparjogvédelmi jogok megsértése vétsége miatt lehetőséget látott az eljárás közvetítői eljárásra utalására.

E jogintézmény keretében az elkövető és a felek közötti megállapodás révén a teljes vagyoni hátrány megtérítése esetén lehetőség nyílik arra, hogy az elkövető a büntetőjogi felelősség alól mentesüljön – áll a sajtóközleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!