Relikviák

2018.03.12. 12:00

Éremgyűjtő-találkozó: Több száz érdeklődőt vonzott a program

A Római Birodalom második császárának, Tiberiusnak időszámításunkat megelőző kora, ám még a nácizmus légierejének „lenyomata” is megelevenedett vasárnap a HSMK-ban.

Szabó Zsófia

Cseresnyés Péter államtitkár, Farkas István, Baj Bianka és Farkas Alexandra a különleges pénzérméket szemléli, amik ma már ritka kincsnek számítanak Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Köszönhető mindez, ahogy még számos relikvia is, annak a börzének, amit a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportja szervezett. Az ország minden tájáról, sőt, még Szlovákiából, Ausztriából, Horvátországból is érkeztek éremgyűjtők az eseményre, ahol forgalmi –és emlékpénzeket, plaketteket, bélyegeket, míves albumokat, képeslapokat és más értékes tárgyakat lehetett megtekinteni, megvásárolni. Több száz érdeklődőt vonzott a program.

Farkas István, a kanizsai és keszthelyi csoport titkára, az országos ellenőrző bizottság tagja elmondta: a hagyományos, március második hetében tartandó rendezvényükön, a megszokott programon kívül, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére egyedi kiállítást is szerveztek. A bemutatott érmek, bankók a 170 évvel ezelőtti időszakot idézték fel.

Cseresnyés Péter államtitkár, Farkas István, Baj Bianka és Farkas Alexandra a különleges pénzérméket szemléli, amik ma már ritka kincsnek számítanak Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Ősnyomartok

Farkas István, az éremgyűjtő találkozó főszervezője kiemelte: a tematikus tárlat első részében olyan ősnyomtatványokat, illetve azok kópiáit láthatták a numizmatika kedvelői, amik a 1848 március 15-én, valamint az azt megelőző napokban születtek.

– Tiszteleti érmeket is bemutattunk, melyek a forradalmat és a márciusi ifjakat örökítik meg – jelezte. – Azonban 1845 előttieket is kiállítottunk. A kiállítás egyik érdekessége volt a Petőfi Sándorról alkotott autentikus portré is, amit Orlai Petrich Soma készített. Ám mindez nem az elhíresült kép, amit szinte mindenki ismer. A bemutatott alkotáson még a 19 éves költő látható – részletezte Farkas István. Ahogy azt is: a forradalom és a szabadságharc fémpénzeiből is felvonultattak többet. Aranyat-, és három címletű ezüstöt, továbbá bronzpénzeket, krajcárosokat megszemlélhettek a résztvevők. Kossuth-bankók néven híresült el több.

– Az első, hivatalos állami pénzeket is bemutattuk – folytatta. – Ezek azért is érdekesek, mert amikor kiadták őket, már az osztrák hatalmaktól már nem függtünk. Magyar pénzügyminisztérium volt, magyar bankjegytervezéssel és kiadással együtt. Kiemelném még a forradalom bukása utáni bankjegyeket. A bujdosók és az emigrációsok az újrakezdés reményében beutazták a világot. Az említett pénzeket mind az USA-ban nyomtatták. A „magyar alap” felirattal ellátottak akkor kaptak volna szerepet, ha a forradalmat megtudták volna újítani – összegezte Farkas István.

S hogyan sikerül szert tennie egy numizmatának ilyen kuriózumokra? A szakember megjegyezte: a hasonló rendezvényeken, találkozókon, ám az internet is nagy segítséget nyújt a „rátalálásban, beszerzésben”.

A találkozón Cseresnyés Péter államtitkár mondott köszöntőt. Beszédében elismeréssel szólt az éremkiállítás anyagáról, egyúttal a találkozóról is, amik a történelem több száz, ezer évét idézték fel egy helyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában