1,8 milliárd forintos beruházás

2018.11.14. 07:00

A szennyvízhálózat és a tisztító is megújul Lentiben

A múlt hónapban elkezdődött a Lenti központú szennyvíz-elvezetési agglomeráció fejlesztése. Az 1,8 milliárd forint összértékű projekt kivitelezési munkái több településen zajlanak.

Korosa Titanilla

Jelenleg Lentiben, a Béke utcában zajlanak a munkák Fotó: Korosa Titanilla

Lentikápolnán már kész 1272 méter vezeték

A zalakarosi székhelyű Szabadics Zrt. kivitelezésében valósul meg a térség meglévő csatornahálózatának bővítése és felújítása, valamint Lentiben a szennyvíztisztító telep átépítése. A beruházás lehetővé teszi a telep kapacitásának bővítését és a tisztítás hatékonyságának növelését. A projekt egyik legfontosabb eleme egy korszerű, megfelelő tisztítási hatásfokkal rendelkező szennyvíztisztító telep kiépítése Lentiben, aminek eredményeként csökken a környezetterhelés és egészségesebb lakókörnyezetben élhetnek az emberek. A járási székhely lentikápolnai városrészében már be is fejeződött egy 1272 méter hosszú új vezeték építése.

Ugyancsak befejeződött a 75. számú főúton, a Gyár utcától a Táncsics utcáig tartó szakaszon a nyomóvezeték-építés. A munkák során az új ellátással érintett településeken, illetve Lenti területén a beruházásban szereplő közutakat felbontják, amint a közlekedők a 75-ös út városból kivezető szakaszán már tapasztalhatták, jelenleg pedig a Béke utcában zajlanak a munkák. Emiatt a közlekedésben előfordulhatnak fennakadások, ehhez a kivitelezők a lakosság türelmét kérik.

– Lentiben a következő időszakban új vezeték épül ki, ami a Lentikápolnáról érkező szennyvizet a Béke–Táncsics–Bánffy–Honvéd utcákon húzódó nyomvonalon vezeti el a szennyvíztelepig. Ez a munka várhatóan 2019 év elején kezdődik el – mondta Both Zoltán projektvezető. – A Gyár utcában is zajlanak munkálatok tavasszal, továbbá a jelenleg nem biztonságosan üzemeltethető Bánffy utcai gravitációs csatorna is átépítésre kerül, ami mintegy 50 ingatlant érint.

Jelenleg Lentiben, a Béke utcában zajlanak a munkák Fotó: Korosa Titanilla

Kisebb lesz a káros anyagok kibocsájtása

A beruházás keretében, részben a központosított tisztítás hatékonyságának növelése, részben a káros anyagok kibocsátásának minimalizálása érdekében a jelenleg elavult technológiával működő rédicsi szennyvíztisztító telepet felszámolják. Egy regionális vezeték kiépítését követően a Rédicsen, Reszneken, Belsősárdon és Külsősárdon keletkező szennyvizet is a korszerű lenti szennyvíztisztító-telepen ártalmatlanítják.

– Továbbá új helyi csatornahálózat épül Szilvágyon és Pórszombaton, 297 háztartást bekapcsolva a közüzemi szennyvízelvezető-hálózatba, valamint a településekről kiépül egy regionális szennyvízszállító zárt, nyomott rendszer – folytatta a projekt vezetője. – Az építési munkák érintik a meglévő szennyvízelvezető-hálózat létesítményeit is, melyeket részben korszerűsítünk úgy, hogy a Lenti környéki településekről érkező szennyvíz zárt rendszeren halad a tisztítóig. Ez a kialakítás kizárja, hogy a településekről érkező szennyvíz a helyi hálózatra káros hatást gyakoroljon, továbbá a megépítendő létesítményeket úgy tervezik meg, hogy azok működése a lakosságot a lehető legminimálisabb mértékben érintse. A Lenti környéki települések szennyvizeinek a központi tisztítóba való bekötésével 6820 folyóméter gravitációs szennyvízcsatornát építünk ki, 18 894 méter nyomóvezetéket, 4 új térségi szennyvízátemelő telepet, illetve két meglévőt korszerűsítünk. Szilvágyon és Pórszombaton megkezdtük a munkát múlt hónapban, első lépésben a 7405-ös főúton, a téli útüzem bevezetésével pedig átállunk az önkormányzati utakra. Várhatóan jövő év szeptemberéig befejezzük ezeken a településeken a munkákat az utak helyreállításával együtt –vázolta lapunknak Both Zoltán.

A beruházás próbaüzemének kezdete 2020 első felében várható, majd az elkészült szennyvízelvezető és -kezelő művek üzembe helyezése is megtörténik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában