tájékoztatás

2019.08.12. 07:00

Önkormányzati választások: a választási bizottságokról

A köztársasági elnök október 13-ra írta ki az önkormányzati választásokat. A lebonyolító szervezetek már készülnek a munkára, a tudnivalókról dr. Mester László, a Zala Megyei Választási Iroda vezetője, megyei főjegyző adott tájékoztatást. Az előzményeket múlt pénteki és szombati számunkban találják.

Arany Horváth Zsuzsa

A helyhatósági választásokhoz kötődik a Helyi Választási Bizottságok és a Területi Választási Bizottság megválasztása is, amelyet szeptember 1-jén 16 óráig kell megtenni. A helyi választási bizottság három – az egy szavazókörrel rendelkező településen öt – tagját és legalább két póttagot a települési önkormányzati képviselő-testület választja meg. Az önkormányzati választáson is van lehetőség a jelölteknek megbízott tagot delegálni a választási bizottságokba, ennek határideje október 4. 16 óra.

Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltet, a polgármesterjelöltet szeptember 9-én 16 óráig kell bejelenteni. Ugyanez az időpont vonatkozik a nemzetiségi önkormányzati jelöltekre is. A kompenzációs listát és a megyei listát legkésőbb szeptember 10-én 16 óráig kell bejelenteni, ahogy a területi és országos nemzetiségi listát is.

A jelöltet/listát az érintett választási bizottság a bejelentéstől számított 4 napon belül veszi nyilvántartásba. Ha a fenti jogvesztő határidőig valamennyi előzetesen igényelt és átvett ajánlóívet a jelölt, vagy jelölő szervezet nem adja le a jelölés bejelentésekor, ívenként 1000 forint bírság kiszabására kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában