Frissen Zalából

2022.01.13. 07:00

Bizzer András: az ÉVE-frakció felelőssége a nagykanizsai költségvetés összeállítás nehézsége

Az önkormányzati cégek jelentős többletforrást igényelnek az új évre, ami pluszteher az önkormányzatnak, ám még így sem kizárt, hogy várnak ránk „meglepetések” menet közben – mondta Bizzer András alpolgármester, aki jogos aggodalmainak adott hangot a költségvetés tervezése kapcsán.

Pásztor András

Bizzer András, Nagykanizsa alpolgármestere

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A város idei költségvetése kapcsán fontos kiemelni, hogy azt nagyban meghatározza az önkormányzati tulajdonú cégek működése – szögezte le Bizzer András, aki emlékeztetett: a 2019-es önkormányzati választások után a legtöbb szakmai cégvezetőt azonnali hatállyal leváltotta és helyettük több esetben a baloldalhoz köthető politikai megbízottakat nevezett ki pályáztatás nélkül az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója. Ez aztán meg is tette hatását, és az elmúlt két év során több cég működésében fordultak elő súlyos anomáliák. 

– Legutóbb például a Kanizsa Médiaház számára kellett 7 millió forintos gyorssegélyt biztosítani ahhoz, hogy a decemberi béreket biztonsággal ki tudják fizetni – említette az alpolgármester. – A Kanizsa Rehab Kft. esetén pedig nagymértékű veszteség halmozódott fel (2020-ban 57 millió forint) a meggondolatlan gazdasági lépések miatt és félő, hogy ez folytatódni fog a 2022-es évben is, ami már közvetlenül sok millió forinttal érintheti majd a város költségvetését, hisz a tartós és jelentős veszteségeket a tulajdonosnak, vagyis a városnak kell majd megfinanszíroznia. 

Bizzer András folytatva a felsorolást, a Városfejlesztő Kft. működése kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a cég a város kisebb és nagyobb projektjeit sem kezeli megfelelően és ennek következtében késlekedés, illetve a projektek drágulása várható. Ami pedig könnyen járhat azzal, hogy akár jelentős mértékű pluszforrásokat kell majd önerőként biztosítania a városnak a számára fontos fejlesztések kapcsán. 

– Példaként említeném az Alsóvárosi templom melletti rámpa építését, ami egyre drágább és költségesebb lett és még az építkezés is jelentősen elhúzódott – mondta az alpolgármester. – Félő, hogy nagy költségvetésű, alapvetően pályázati pénzből megvalósuló projektek kapcsán is hasonló történik majd, ami jelentős önkormányzati pluszforrások kényszerű biztosítását jelentheti. Ez pedig egyértelműen felborítaná a város 2022-es költségvetését. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az ÉVE-frakció döntése alapján közel 14 millió forintot fizetett ki a Városfejlesztő Kft. a korábbi ügyvezető tevékenységének átvilágítására, ám komolyabb szabálytalanságot, hibát nem találtak kicsinyes bosszújuk igazolásához. 

Bizzer András szerint mindezek fényében elhibázott lépés volt, hogy az összes önkormányzati cégvezető fizetését jelentős mértékben megemelte az ÉVE-frakció, sőt, bevezették az elvárások nélküli 3 havi jutalom rendszerét is. Nyilvánvaló, hogy a következő években is ez lesz a tendencia, amikor a saját emberei jutalmazásáról kell majd döntenie az ÉVE-frakciónak. 

– A cégvezetők fizetés­emelése és jutalmazása évente több mint harmincmillió forintjába kerül az önkormányzatnak és közvetetten bizony ez is a város költségvetését terheli – mutatott rá az alpolgármester, majd hozzátette: Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese a közgyűlésen tévesen és szakmaiatlanul bizonygatta, hogy ez nem így van és hogy majd a cégek kigazdálkodják a szükséges forrást. – A valóság azonban az – és ez tisztán látszik az önkormányzati tulajdonú cégek előzetes 2022-es üzleti terveiből –, hogy az önkormányzati támogatással működő cégek jelentős többletforrásigénnyel éltek a tavalyi évhez képest, melyek egy része minden bizonnyal a megemelt ügyvezetői bérek és a várható jutalmak finanszírozását szolgálja majd. Mindezek alapján kijelenthető, hogy az ÉVE korábbi hibás döntései és az általuk meghatározott keretek miatt a költségvetés összeállításának minden nehézsége a közgyűlési többséget birtokló helyi baloldali pártok felelőssége. Így a 2022-es költségvetés megalkotása egyértelműen az ő feladatuk – szögezte le Bizzer András alpolgármester. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában