Az egyik legdrasztikusabb felelősségre vonás volt

2022.10.07. 14:00

Majdán János történész előadása az aradi vértanúkról Lendván

Az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot követő retorzió az egyik legdrasztikusabb felelősségre vonás volt Európában, aminek hatása napjainkig fennmaradt. Az aradi vértanúk esetét negatív példaként emlegetik, hogy törvényes, de még radikális hatalomváltás esetén sem szabad ilyen vérengzést elkövetni.

Gyuricza Ferenc

Majdán János

Mindezt dr. Majdán János, a Pécsi Tudományegyetem professzora mondta azon a lendvai előadáson, amit az aradi vértanúk kivégzésének évfordulójára szervezett a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet. A történész kiemelte: 1849 őszén Aradon 17 főtiszt vált az osztrák önkény áldozatává. A 13 közismert vértanú mellett Haynau már augusztus 22-én kivégeztette Aranyosi Ormai Norbert ezredest – ezzel ő vált az első vértanúvá –, majd október 25-én a mindössze 29 éves Kazinczy Lajos ezredest is. Lenkey János beleőrült a fogvatartás körülményeibe, ő 1850. február 8-án hunyt el, s Aradon vesztette életét Ludwig Hauk alezredes is. A szabadságharc utáni felelősségre vonás során összesen 114 halálos ítéletet hajtottak végre, 1765 főt börtönöztek be, s mintegy 50-60 ezer főre, ebből körülbelül négyezer tisztre várt kényszerbesorozás. A honvédseregnek azért volt ennyi magas rangú tisztje, mert a hadügyminiszteri feladatokat ideiglenesen ellátó gróf Batthyány Lajos a császári hadtestből átlépett tiszteknek eggyel magasabb rendfokozatot adott, ez a főtiszteket is a magyar ügy mellé állította. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában