Adventi véradás

2023.12.06. 08:30

Karácsonyi hangulat várja a hétköznapi hősöket

Adventi véradó hetet szerveznek Nagykanizsán a Magyar Vöröskereszt Sugár utca 28. szám alatti telephelyén. Meleg teával, forralt borral, karácsonyi hangulattal és meglepetés ajándékkal várnak minden segíteni szándékozó hétköznapi hőst.

Benedek Bálint

Egy véradás általában az előkészületekkel és a regenerálódással együtt egy órát vesz igénybe – ennyi idő alatt a jelentkező megmenthet akár három ember életét is. Ahhoz, hogy életmentő lehessen, fontos, hogy kipihenten és hidratáltan érkezzen a véradásra.

Naponta országszerte mintegy 1600-1800 véradót kell toborozni, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek ellátásához. Egyetlen véradással - 450 ml - három betegen segíthetnek: a levett vérből plazmakészítmény, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül.

Nagykanizsán már hétfőn indult az adventi véradás, aznap 25 fő nyújtotta a karját. December 5-én kedden és december 6-án szerdán egyaránt 14 és 18 óra között várják a segítőket. Majd december 7-én csütörtökön 9.30 és 12.30 óra, december 8-án pénteken pedig ismét 14 és 18 óra között lehet hétköznapi hőssé válni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában