Tehetséggondozás felsőfokon

2024.06.25. 20:00

A PE ZEK tudományos diákköri munkáját értékelték a zalaegerszegi kampuszon

Hosszú évek óta sikertörténet a tudományos diákköri munka a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában, melynek legutóbbi eredményeiről kedden számoltak be az egyetemi kampuszon, egyúttal bemutatták a legjobb hallgatói dolgozatokat közreadó Zalaegerszegi zsengék című kiadványt.

Arany Horváth Zsuzsa

A Zalaegerszegi zsengék kötet szerzői: Jóna Rozina, Szokoly Máté, Vida Kata, Jónás Réka, Odonics Alexandra, Németh Klaudia, Havranek Evelin, Horváth Fanni (hiányzott Dömötör Dorina)

Fotó: Gaál Eszter

A keddi összegző rendezvény résztvevői számára Decsi Péter, a PE ZEK főigazgatója foglalta össze az egyetem tehetséggondozó tevékenységét, a hallgatói elégedettség érdekében tett lépéseket, köztük például a tanulásmódszertan stúdium bevezetését az első évesek számára, mely az egyetemi tanulási szisztémához való eredményes alkalmazkodást segíti. 

TDK-s hallgatók és konzulenseik csoportképe
Fotó: Gaál Eszter

A Tudományos Diákkör (TDK) keretében Zalaegerszegen a PE ZEK évfolyamain zajló hallgatói kutatásokról dr. Palányi Ildikó, a PE ZEK Gazdálkodási Kar dékánja szólt. A tudomány, az igazság keresése izgalmas kaland, mondta Kosztolányival szólva, az egyetemi évek alatt pluszmunka, a kutatás pedig jelentős előnyt hozhat a munka világába való kilépéskor. Évente 10-20 hallgató dolgozik a TDK keretei közt, 2023-ban 14-en jutottak el az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK), ketten második helyezést érve el. A Zalaegerszegi zsengék kiadvány 2010-ben indult útjára a PE ZEK-en, a legfrissebb kötet 10 tudományos dolgozat összefoglalóját tartalmazza. A könyvet dr. habil Katits Etelka, a TDK elnöke mutatta be: szót ejtett az aktuális témákat érintő dolgozatok tartalmáról. Csak néhány a témakörök közül: lakáscélú megtakarítások, ékszer világmárka sikertitka, a csomagolás jövője, teljesítményértékelés, a könyvelés előtti kihívások, négynapos munkahét esélyei, sportfogadás, mint befektetés. A zalaegerszegi közgazdász, pénzügy-számvitel szakirányon tanuló, a kötetben tanulmánnyal szereplő kutató hallgatók legközelebb Miskolcon mérethetik meg magukat a 2025-ös OTDK-n. 

A Tehetséggondozás felsőfokon címet viselő rendezvényen három, a karon végzett és sikeresen TDK-zó hallgató, Csordás Andrea, Vida Kata és Tóth Máté kerekasztal-beszélgetésen számolt be a pluszmunka megtérülő eredményeiről. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában