Ez történt

2024.06.28. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Petrics István szakoktató a kapcsolókról és az okosházakról beszélt a Kisinas táborban a Széchenyi-technikumban

Fotó: Pezzetta Umberto

Kisinas tábor Zalaegerszegen is

A hagyományokhoz híven egyhetes napközis pályaorientációs foglalkozásokat hirdetett a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Nagykanizsán és Zalaegerszegen a Kisinas tábor résztvevői számos szakmával ismerkedhettek, a program lebonyolítását a két város szakképzési centruma és a tagintézmények oktatói segítették. Zalaegerszegen a Csány-technikum szakemberei mutatták be az iskolájukban tanulható ágazatokat, illetve egy terápiás kutyás élményfoglalkozáson vettek részt a kamarák házában a fiatalok. Kedden a Gartner Intertrans Hungary Kft.-hez látogatottak, majd délután a Báthory-technikumban várták szakmabemutatók őket. Szerdán délelőtt a harmincfős zalaegerszegi csoport a Széchenyi- és a Deák-technikumba látogatott el, délután a a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház skill laboratóriuma volt a cél. Csütörtökön a Ganz-technikum és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja fogadta őket. Pénteken a kamarák házában a házigazdák és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum képviselői búcsúztak el tőlük, átadva számukra a tábor okleveleit.

A Motion Dance Center Zalaegerszeg évzáró gálaműsort adott az Art Moziban

Százhúsz táncos öt korosztályban, hat blokkban mutatta be tánctudását a közelmúltban a zalaegerszegi Art Moziban. A 2022-ben egyesületté alakult Motion Dance Center Zalaegerszeg vezetője, Kulcsár Laura elmondta, a hip-hop az együttes fő profilja, de ezúttal a népszerű filmzenék segítségével más táncstílust is megmutattak, így egy-egy tánckompozíció történetet mesélt a nézőknek. A koreográfiák saját alkotások, ezt a versenytáncos múlt is inspirálja. A táncegyüttes tavaly Horvátországban nemzetközi megmérettetésen szerzett világbajnoki helyezést, a közeljövőben Zalában több települési rendezvényen is láthatóak lesznek, szeptembertől pedig a zalaegerszegi Wlassics Gyula utcai termükben készülnek az őszi-téli szezonra.

Régészeti leletek és feltárások tárgyai a nagykanizsai Thúry György Múzeumban

Pillantás a múltba – A bronzkor évszázadai Zala vármegyében címmel nyílt kiállítás a Thúry György Múzeumban. A jövő év tavaszáig látogatható tárlat a késő bronzkor időszakát kívánja bemutatni a korszakból származó régészeti leletek és régészeti feltárások eredményein keresztül. A tárlat kurátora Szmodics-Tugya Beáta archeozoológus és dr. Száraz Csilla régész-főmuzeológus. A Fő utca 5. szám alatti intézményben látható kiállítást ezúttal a múzeum igazgatója, dr. Száraz Csilla ajánlotta a látogatók figyelmébe. Kiemelte: földrajzilag a Zala és a Mura folyó közötti terület, a Keszthelyi-hegység és a Keszthelyi-medence, a Balaton előterének régiója kerül fókuszba. Időben a Kr. e. 1300 – 900 közötti időszak történeti vázlatát és régészeti lenyomatát mutatják be.

A KeszthelyFest idén is változatos programot kínál a látogatóknak

Idén is nagyszabású, változatos programokat ígér a KeszthelyFest, amelyet július 5-7. között rendeznek. A három nap során fellép mások mellett a Neoton Família, Majka, a Bikini, T. Danny, KKevin és az Ocho Macho is. A KeszthelyFest fő célja, hogy a szezon elején ismét felhívja a figyelmet a városra, s ennek hatására minél több turista érkezzen. Emellett küldetése e programnak, hogy több generációnak nyújtson szórakozást, s kulturális értékeket közvetítsen, szögezte le Manninger Jenő polgármester a sajtótájékoztatón. Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója kiemelte, a kísérőprogramokkal igyekeznek minden korosztályt megszólítani. Kínálnak élményt például a Pethő Ház és az Amazon Látogatóközpont udvarán is, gondolva a gyermekes családokra, emellett – most már hagyományosan – ízelítőt nyújtanak az olasz kultúrából s szerveznek kvízeket is: Itáliához és a Balatonhoz kapcsolódóan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában