2024.07.07. 13:15
A fesztiválra ezúttal is egy tonna halat készítettek a sütőcsapatok
Keszegsütés, számos szórakoztató műsor, főzőverseny és mesterségbemutató is várta Gyenesdiás hagyományos nyári fesztiválján a látogatókat.
A sütőcsapatok néhai Keresztes József emléke előtt is tisztelegtek gasztromunkájukkal
Fotó: Péter B. Árpád
A kétnapos, immár tizenötödik Keszegfesztivált a hal szeretete hívta életre, emlékeztetve: a kopoltyúsok a termékenység és a bőség szimbólumai, szerepet kapva a keresztény jelképek között is. Gál Lajos polgármester felidézte, a keszeget régen a horgászember hulladékhalnak tartotta, de jól – egészen pontosan 52-szer – beirdalva nagyszerű eledel, amelynek szeretetére az idén elhunyt néhai Keresztes József, „Gyenesdiás főszakácsa” tanította meg a közösséget.
A sütőcsapatok – vagyis a nagyközség és a térség lelkes civiljei – idén is egy tonnát készítettek, tudva: sokan kifejezetten ehhez a programhoz időzítik itteni nyaralásukat. Ezúttal eljött az ausztriai testvértelepülés, Gaal nemrégiben megválasztott polgármestere is, aki Gál Lajossal tárgyalva kijelentette, az eddigi közös sikerekre alapozva új lendületet szeretne adni az együttműködésnek – a helyi értékek, a kultúra, a sport és a turizmus jegyében.
– Fesztiválunk sikere azt erősíti bennünk, hogy érdemes a helyi termékek, a „balatonikumok”, így a hal s főként a keszeg mellett kitartanunk. Gyenesdiás ezt teszi a jövőben is, folytatva a másfél évtizedes hagyományt – emelte ki a nagyközség első embere, aki szerint példaértékű az az összefogás, amely ezt a rendezvényüket is élteti.
Zámbó Tibor mesterszakács, a halas ételek versenyének zsűrielnöke felidézte, e rendezvényen néha gasztrocsodákkal szoktak találkozni. Az ízpróbát vállaló baráti társaságok figyelmét arra hívta fel: „ha valamit újítanak, ne itt próbálják ki, ragaszkodjanak a megszokott, hagyományos módszerekhez, s adják magukat”. Azt is kérte, a lehető legfrissebben vigyék az ítészek elé kulináris kreációjukat, hogy frissen, az ízek teljességében értékelhessenek.
Lapunk nem reprezentatív helyszíni közvéleménykutatásából kiderült: a gyenesdiásiak többsége szereti a halat, de még inkább a közösséget, ezért is vállalták több mint harmincan, hogy hajnali öt órától irdalják és sózzák a keszegeket, amiket aztán úgyszintén többtucatnyian sütöttek meg, a vendégek örömére.