Kiállítás grafikákból és linómetszetekből

2024.07.18. 11:32

A lendvai képzőművészeti műhely alkotásai

A Lendvai Kultúregyesületek Községi Szövetsége keretében működő képzőművészeti műhely tagjainak munkáiból nyílt kiállítás a napokban a helyi Városi Színház- és Hangversenyterem földszinti aulájában. A július 22-ig nyitva tartó tárlaton nyolc alkotó képei tekinthetőek meg.

Gyuricza Ferenc

Kozák Vera lendvai látképe Fotó: Gyuricza Ferenc

A kiállításon ezúttal grafikák és linómetszetek láthatóak, a képzőművészeti műhely tagjai az elmúlt hónapokban ugyanis főleg ezekkel a technikákkal foglalkoztak. A tárlat kapcsán a műhely vezetője, Dusko Benin képzőművész elmondta: négy éve jött létre az alkotóközösség, s eddig mintegy kétszáz alkalommal tartottak klub-, illetve műhelyfoglalkozásokat, amelyek során folyamatosan, egymásra épülve sajátítottak el újabb technikákat. Először a ceruza- és a szénrajz került a fókuszukba, majd a festéssel, azon belül az akvarellel, akrillal és temperával kezdtek el foglalkozni. Az elmúlt félévben pedig a Lendván jelentős hagyományokkal rendelkező linómetszetek készítésével ismerkedtek, az ennek során készült alkotásaikat tárják most az érdeklődők elé. Bár a technika ezúttal egységes, a témaválasztás azonban igen gazdag, a természeti és tájképek, állatok, valamint a jellegzetes lendvai épületek – köztük a lendva-hegyi pincék – egyaránt megjelentek a metszeteken.

A képzőművészeti műhely tagjai Lendván és a környező településeken élő, részben szlovén, részben magyar nemzetiségű, a képzőművészet iránt érdeklődő amatőr alkotókból kerültek ki. Eddig nyolc alkalommal tartottak csoportos kiállítást, eleinte a Lendvai Kultúregyesületek Községi Szövetsége székhelyén, majd – bízva abban, hogy az alkotásaikat úgy többen megtekintik – a Városi Színház- és Hangversenyteremben. Ősszel újabb kiállításuk lesz, akkor a Lendva-hegyi Vinarium Kilátótoronyban mutatják be a tagok által készített grafikákat az érdeklődő közönségnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában