Nyári napközis tábor

2024.07.08. 16:00

A közös élményszerzés lehetősége

Tizedik alkalommal rendezte meg hagyományos nyári gyermektáborát az elmúlt héten Petrikeresztúr önkormányzata. Hétfőtől péntekig mintegy negyven általános iskolás számára biztosítottak változatos lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére.

Gyuricza Ferenc

A petrikeresztúri nyári tábor résztvevői Fotó: Gyuricza Ferenc

Ottjártunkkor éppen egy kiadós vízi csata ért véget, amelynek végén Borvári Lili polgármester rögvest elküldte átöltözni a táborozókat. Rögtön meg is jegyezte, ez egy kuriózum program volt, amiben az egész tábor egyszerre vehetett részt, mert egyébként többnyire forgószínpadszerűen zajlottak a foglalkozások.

- Az első napközis táborunkat 2015-ben szerveztük meg, ez tehát már a tizedik alkalom, amikor a nyári szünet idején megpróbáljuk egy hétre tehermentesíteni a szülőket azzal, hogy hasznos és érdekes tevékenységekkel lefoglaljuk a gyerekeket – magyarázta a polgármester. – Abban is különbözik a miénk a többi nyári tábortól, hogy az első osztályos diákoktól a végzősökig minden évfolyamot fogadunk, és ez már a második esztendő, amikor az első táborozóink már mint segítők tértek vissza. A 16 év alattiak közösségi szolgálatosként, az idősebbek diákmunkásként segítettek a tábor zökkenőmentes lebonyolításában, s valamennyien örömmel mesélték az elmúlt évek során szerzett élményeiket. Azt gondolom, ennél nagyobb dicséretet nem is kaphattunk volna.

A tábor bázisát a faluházban és annak hatalmas udvarán alakították ki, az egymással párhuzamosan zajló programok, a közös játékok, illetve a kézműves foglalkozások többsége – például az agyagozás, a kavicsfestés vagy éppen a textilállatkák és karkötők készítése is ezen a helyszínen zajlott. A község önkormányzati vezetője úgy fogalmazott: nem akartak távolabbi helyekre kirándulni, az utazásra fordított idő helyett inkább arra törekedtek, hogy a résztvevőket folyamatosan programokkal foglalják le. Néhányszor azért mégiscsak kimozdultak, tartottak például egy számháborúval és bunkerépítéssel egybekötött túrát a falut övező gyönyörű természeti környezetben, valamint egy falukutatásra is rávették a gyerekeket. Ennek során a csapatok 22 olyan feladatot kaptak, amelyek megoldásához közvetlen kapcsolatot kellett kialakítaniuk a településen élőkkel. Borvári Lili szerint ez egy rendkívül hatékony módszer volt a generációs tartózkodások feloldására.

- Az átlagos létszámunk negyven fő körül alakult – tette még hozzá a táborvezetői feladatokat is ellátó polgármester. – Nemcsak helybéli gyerekeket fogadtunk, jöttek a környező településekről is, illetve olyanok is bekapcsolódtak a programba, akiknek a nagyszülei élnek Petrikeresztúron vagy valamelyik szomszédos településen. Az egy hetes közös élményszerzés lehetőséget kínált arra is, hogy ők is közvetlenebb kapcsolatba kerüljenek egymással, s tartós barátságok alakuljanak ki közöttük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában