Keszthelyen és Szarvason eddig már száz szakember szerzett képesítést

2024.07.12. 07:00

Növényvédelmi drónpilóták végeztek a Georgikonon

Tizenhat növényvédelmi drónpilóta vizsgázott, majd vette át oklevelét tegnap a MATE keszthelyi Georgikon campusán. A képzést az egyetem és az ABZ Drone Kft. közösen szervezte.

Péter B. Árpád

A végzett drónpilóták, valamint (középen) Török Gyula és prof. Gyuricza Csaba

Fotó: Péter B. Árpád

Írásbeli, majd gyakorlati feladatsort kellett megoldania azoknak, akik az elmúlt hónapokban átfogó ismeretanyagot szereztek nemcsak a drónok üzemeltetéséről, használatáról, hanem az e területre vonatkozó jogszabályokról, illetve a növénytermesztés szerteágazó feladatairól, s elmélyültek az agrometeorológiában, valamint a térinformatikában is.

Prof. Gyuricza Csaba: Nincs még egy területe az életnek, amelyben olyan gyorsan évül el a ma korszerűnek gondolt szaktudás, mint az agrárium
Fotó: Péter B. Árpád

A záróalkalmon prof. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kiemelte, a Csillagok háborúja című űroperasorozat fantáziavilága ma már mindennapos valóság az agráriumban is. A pilóta nélküli repülő eszközök a drónok elődei, s ebben a felgyorsult világban ma már „egészen más tudásra és szakemberekre van szükség”, mint akár csak néhány évtizeddel ezelőtt.

Az egyetem éppen ezért igyekszik alkalmazkodni a mezőgazdaságban is jelentkező robbanásszerű változáshoz, „hiszen nincs még egy területe az életnek, amelyben olyan gyorsan évül el a ma korszerűnek gondolt szaktudás, mint az agrárium”, fogalmazott prof. Gyuricza Csaba, hozzátéve: 2023-ban indult Keszthelyen és Szarvason drónpilótaképzés, és eddig száz szakember szerzett képesítést, akik ma elit mezőnyt alkotnak Magyarországon.

Török Gyula: Az volt a célunk, hogy a lehető legmodernebb technológiai tudást adják át a jövő szakembereinek
Fotó: Péter B. Árpád

Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője azt mondta, a képzések indításakor az volt a céljuk, hogy a lehető legmodernebb technológiai tudást adják át a jövő szakembereinek, s ez – ma már az élet bizonyítja –: megvalósult. A végzett hallgatók átfogó ismereteket szereztek a permetező és a felmérő drónok, valamint az ezekhez kapcsolódó szoftverek használatáról, valamint „elsajátíthatták azt is, hogy a drónok és a földi gépek milyen formában képesek együttműködni”.

A szakember leszögezte: a jövő a precíziós mezőgazdaságban rejlik, amely nélkül nem lesz sikeres agrárvállalkozás, már a következő esztendőkben sem. Ehhez pedig szükséges a gyorsan fejlődő dróntechnológia.

Dr. Sándor Zsolt, a vizsgabizottság tagja, Ács Anikó, a szakmai vizsgaközpont vezetője, prof. Gyuricza Csaba és Török Gyula nyújtotta át az okleveleket a 16 végzett mezőgazdasági drónpilótának
Fotó: Péter B. Árpád

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában