Erdélyi néptáncokból, népdalokból adtak ízelítőt

2024.08.11. 12:30

A zetelakai Ezüstfenyő Néptánccsoport anyaországi turnéján Alsópáhokon is fellépett

Alsópáhokon a zetelaki Ezüstfenyő Néptánccsoport tartott előadást szombat este, magyarországi turnéjuk nyolcadik állomásán. Az erdélyi nagyközség középiskolájának tanulóiból álló tánccsoport székely népdalokkal és versekkel is megörvendeztette a közönséget.

Antal Lívia

Az Ezüstfenyő Néptánccsoport repertoárjában többféle erdélyi táncrend szerepelt

Fotó: Antal Lívia

Látogatásuk hátterében az áll, hogy Alsópáhok önkormányzata és a szintén székelyföldi Máréfalva testvértelepülési együttműködést kíván kialakítani egymással. Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere elmondta, hogy a két település képviselő-testülete ezen szándékukat idén tavasszal Máréfalván erősítette meg. Máréfalva polgármestere Kovács Imre, akinek édesapja, akit szintén Kovács Imrének hívnak, vezetője zetelaki Ezüstfenyő Néptánccsoportnak.

A zetelaki Ezüstfenyő Néptánccsoport alsópáhoki vendéglátóikkal együtt a fellépés előtt Fotó: A szerző

- Megtiszteltetésnek érezzük, hogy Alsópáhokon is fellépnek. A tánccsoport középiskolás korú gyerekekből áll, amely és ahogyan ápolják az ottani néphagyományokat, mintaértékű lehet a helyi fiatalok számára – hangsúlyozta Czigány Sándor.

A rendezvényen Füle Jánosné Kiss Hajnalka, az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör vezetője köszöntötte az Ezüstfenyő Néptánccsoport tagjait.

Kovács Imre vezetőtől megtudtuk, hogy az idei anyaországi turnéjukon 19 településre látogatnak el. Szívesen jöttek Alsópáhokra. Műsorukban többek között kisküküllőmenti leánykörtáncot, udvarhelyszéki és marosszéki táncrendeket adnak elő. Az augusztus 20-i zászlófelvonáson is szerepelni fognak Budapesten, a Kossuth téren.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában