Afréka és Csókay András második otthona Afrika

3 órája

A missziós orvos több ezer életet mentett már meg

A Fotón élő belgyógyász és háziorvos minden évben több hetet, hónapot tölt Afrikában, ahol társaival együtt az afrikai éhezőknek, betegeknek segít. Afréka – dr. Fodor Réka – a közelmúltban járt Zalaegerszegen, a városmissziós hét programjának keretében a Mindszenty-iskolában. Ott beszélgettünk vele hitről, életszeretetről, a katolikus misszió létrejöttéről.

Mozsár Eszter

Afrékát mindig szeretettel fogadják. A missziós orvos nemcsak életeket ment, hanem iskolákat működtet. Forrás: Afréka FB

Hamisítatlan színes afrikai hajfonatok, s ugyanilyen feltűnő ruha. Ajándék azoktól az afrikai hölgyektől, közösségektől, akiken ő segített. Afréka büszkén viseli az öltözéket és a frizurát: ez fémjelzi azt, amire a Jóisten elhívta. A szakorvos 12 éves korában olvasta először Albert Schweitzer könyvét, s nem volt kérdés számára, hogy egyszer a „fekete kontinensen” gyógyít majd. 2015-ben járt először orvosi misszión Ugandában, akkor még egy meghívásra, mesélte a zalaegerszegi találkozáson

Afréka
Afréka 12 évesen határozta el, hogy segít a nélkülözőknek a „fekete kontinensen”.         Forrás: Afréka FB

Afréka szerint missziós orvossá válni kell

A tavaly elhunyt férjével, Greguss Sándor íróval közösen 2017-ben hozták létre saját alapítványukat. Afréka járt Kongóban, Csádban, kétszer Ghánában, tizenkettő alkalommal Nigériában. Novemberben ismét a Föld hatodik legnépesebb országába indul, immáron 18. alkalommal. 

- Meg kell tanulni a missziós orvoslást, missziós orvossá válni kell, az nem tanítják az egyetemen – felelte mosolyogva Afréka, aki legutóbb Erdélyben, Székelyudvarhelyen egy TEDx előadáson beszélt mintegy ezer ember előtt élete hivatásáról. - Tapasztalatainkat, megrázó és felemelő történeteinket olvashatják az Afréka 1-2. könyvben, amiket a férjem írt. Az első már a hatodik kiadást éri meg, ez is hatalmas támogatás. Egy megvásárolt könyv egy maláriás beteg gyógyszerének az ára. Ám ez, mondhatni, nem elég, hiszen számolják ki, ha naponta 200 maláriás beteget látok el, öt nap alatt elfogy a könyvből szerzett bevétel. Ezért hoztuk létre az AFRÉKA Nemzetközi Humanitárius Alapítványt, hogy folyamatosan segíthessünk. Én azt szerettem volna, ha az alapítványunk Jézusról szólna, ne csak egy humanitárius szervezet legyünk, hanem katolikus misszió.

Jó barátok. Dr. Csókay András és felesége, Altay Daniella mindig támogatja a missziós orvost.   Forrás: Afréka FB

Nigéria lett az Afréka misszió központja

Időközben jó barátja lett dr. Csókay András és felesége, Altay Daniella. Az idegsebész többször volt nigériai misszión, méghozzá katolikus kórházban. Réka akkor kérdezte meg, hogy nincs-e szükség egy belgyógyászra. A nyolcmilliós lélekszámú Onitsha azóta a második otthona lett, a magyar és a nigériai egyház testvérként kezeli, szereti egymást. Réka ottani lelki vezetője a helyi érsek atya. 

- Nem tudják itthon elképzelni, de minden második órában egy keresztény hívő vértanúvá válik Nigériában. Nagyon kemény hely, nem turistaparadicsom. Általában a kórházban alszom, ott van egy vendégház, ám állandóan terepen vagyok. Már most építik a sátrakat, telepítik a generátorokat, hogy mire kiérek, legyen áram a malária mikroszkopikus vizsgálatához. Velem együtt húsz ember küzd éjjel és nappal. Négy laboráns a fertőző betegségeket térképezi fel, többen adminisztrálnak, vannak, akik az egészségi állapotot mérik fel, s vannak, akik a patikát kezelik – sorolta a missziós orvos.

Hogy ne haljon senki éhen még egyszer

Afréka az alapítvány segítségével egy kórházat hozott létre, ami mellett jelenleg öt iskolát működtetnek Nigériában. Az iskolákban több ezer diák tanul, ebből 181 Afréka-ösztöndíjas, akiknek az oktatás mellett napi egy étkezést is biztosítanak – olvasható egy másik interjújában. Évek óta segítik a helyi nővérképző diákjait, így ők egészségügyi szakmát tanulhatnak, s még nagyobb eséllyel tudnak később nemcsak dolgozni, hanem honfitársaikon segíteni. Réka megrázó esetet is mond, néhány hónapja egy ösztöndíjas diákjuk, egy fiatal lány éhen halt, mert húsvétkor két hétre bezárt az iskola, a szülei pedig nem tudták etetni a gyermeket. Ezért az a célja, hogy hosszú távon önfenntartóak legyenek ezek az iskolák. 

Afréka a zalaegerszegi Mindszenty-iskolában, ahol a városmisszió hete programjában találkozott a szervezőkkel.    Forrás: Afréka FB

Mindszenty és a csoda

S hogy mi a kapocs Zalaegerszeg és Nigéria között? Afréka két évvel ezelőtt Erdő Péter bíboros kérésére elindított egy imaláncot Mindszenty boldoggá avatása kapcsán. A csoportot vezető meddő hölgy nem sokkal később anyai örömök elé nézett, a kétéves gyermeket „Mindszenty-bébinek” nevezték el, s azóta kistestvére is született. Ez a csoda nem dokumentált, ám ők hiszik, hogy a magyar hercegprímás közbenjárása segített. Afréka örömmel vállalta a keresztanyaságot. A novemberi nigériai missziós út előtt tehát ezt is megünneplik, tízezer fős katolikus tömeggel és szentmisével. 

A fóti háziorvos és belgyógyász elújságolta, hogy készülőben van már az Afréka 3. könyv is, amihez – csakúgy mint a második részhez – Anna leánya készíti a fotók többségét. A fiatal, 21 éves hölgy kétszer kísérte már el édesanyját Nigériába. A missziós utak általában 3-4 hetesek, ehhez pedig az itthoni helyettesítést meg kell szerveznie, ami néha nehezebb, mint az afrikai misszió előkészítése, felelte nevetve Afréka. A Covid-járvány megtanította őt, hogy ember tervez, Isten végez. 2020 márciusában két hétre készült, aztán ottragadt Afrikában és fél év múlva térhetett csak haza. 

- Imádom Afrikát. Három hónap után már honvágyam van, ugyanis éppen az a hit hiányzik, amiért ők mindenért, még a „rosszért” is hálát adnak az Istennek – erősítette meg Afréka. Második otthonaként tekint a földrészre, s máig meghatja az ottani emberek életigenlése és mérhetetlen nagy hite. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában