Szolidaritás a demenciával küzdőkkel

2 órája

Alzheimer világnap: együttérzést kirekesztés helyett!

Szombaton délután lila kitűzőket viselő, lila papírforgókat, léggömböket osztó lelkes kis csapat a Jézus Szíve templomból Alzheimer-sétára indult, hogy végigvonulva a városon kifejezzék szolidaritásukat a demenciával élő idősekkel, családtagjaikkal és gondozóikkal.

Fincza Zsuzsa

A Gondviselés Háza első Alzheimer sétája az otthon támogatói között számon tartott polgármesteri hivatal előtt. A képen jobb oldalt dr. Marx Gyuláné

Fotó: Fincza Zsuzsa

A rendezvényt, az Alzheimer világnap tiszteletére dr. Marx Gyuláné, a zalaegerszegi Gondviselés Háza idősotthon vezetője és munkatársai szervezték, akik a gyakorlatból ismerik a betegséggel járó megpróbáltatásokat, hiszen intézményükben demenciával küzdő időseket is gondoznak, mégpedig egyedülálló módon nem elkülönítve, hanem a többiekkel egy közösségben. Végigsétáltak a Gasparich utcán, a Platán soron, az Arany János és a Kisfaludy utcán, a Vizslaparkban és a Dísz téren, meg-megálltak a járókelők, a beszélgető, padokon pihenő csoportok mellett , hogy felhívják a figyelmüket a társadalmi törődést is igénylő betegek és hozzátartozóik helyzetére, támogatásuk lehetőségére, s nem utolsó sorban a betegség megelőzésének fontosságára. A séta a Mindszentyneum közösségi termében kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

A Dísz téri megállóban a padokon ülők figyelmét is felhívták az érintettek támogatására, a demencia megelőzésének lehetőségeire
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az Alzheimer világnapot 1994-ben indította útjára a WHO támogatásával a Nemzetközi Alzheimer Társaság, Magyarország 2011-ben csatlakozott a rendezvényhez. Dr. Marx Gyuláné elmondta, hogy a világnap 30. évfordulójára szervezett figyelemfelkeltő sétájukat rendszeressé kívánják tenni, évente megismétlik, s remélik, mindig többen csatlakoznak majd a menethez. A gondozóházban is fokozott figyelemmel foglalkoznak az érintett betegekkel és hozzátartozóikkal, s a tervek szerint jó eséllyel 2025-re az intézményüknek helyet adó volt iskolaépületnek az emeleti részén, illetve a parkban elkészül a hospice és demens részleg. Amint lehetőségeik engedik, egy mindenki számára nyitott Alzheimer klubot szeretnének szervezni, ahol előadásokkal, kötetlen beszélgetésekkel fel tudják majd hívni a figyelmet a szellemi leépüléssel járó betegségekre, valamint tudatosítani, hogy ez mekkora terhet rak a család vállára, az egészségügyre, a szociális ellátórendszerre. Cél az ismeretek átadása, hogy minél előbb felismerjék a betegséget, s az idős ember minél előbb szakellátáshoz jusson. Szeretnék elérni, hogy a betegséget szégyenkezés nélkül kezeljék, hogy az érintettek és családtagjaik együttérzést kapjanak kirekesztés helyett.

A Mindszentyneum közösségi termében az idősotthon demens betegeket érintő terveiről is beszámolt dr. Marx Gyuláné, az intézmény vezetője
Fotó: Fincza Zsuzsa

Kérdésünkre dr. Marx Gyuláné elmondta, hogy a demenciával küzdő időseknek is, amíg van rá mód, a családban van a legjobb helyük - az érintett hozzátartozók számára is segítséget nyújthat a tervezett klub. Ugyanolyan fontos a tévhitek - melyek szerint az öregedés szükségszerű következménye a demencia, a memóriazavar az idős kor velejárója, s azon nem lehet segíteni - eloszlatása is, a megelőzéshez, a lassításához is muníciót biztosíthat majd a Gondviselés Háza által szervezendő közösség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában