A korai változatok is ízletesek és egészségesek

2024.09.14. 18:00

Alma a kosarakba, lehet pitét sütni

Már megjelentek a piacokon és a boltokban az őszi gyümölcsök. A legegészségesebbek között megtalálható az alma, a körte, a szilva, a szőlő és a füge. Pénteken a zalaegerszegi vásárcsarnokban jártunk, ahol az alma kilóját 500 forint körül kínálták.

Mozsár Eszter

Almát válogatott a piacon Marozsán Erika (balra) Horváth Veronoka őstermelő standjánál. Fotó: Pezzetta Umberto

A sokak által kedvelt gyümölcsből süthető almatorta, pite, rétes, de kompótnak is eltehetjük vagy egyszerűen a tízórai, uzsonna mellé csomagolhatunk belőle egy-egyet. Horváth Veronika családi gazdaságának pultjánál éppen Marozsán Erika válogatott a zöld és piros gyümölcsökből.

Többféle almát termelnek a családi gazdaságban

- 1996 óta foglalkozunk almával, édesapám kezdte el a telepítést, jelenleg 10 hektáron termelünk, jobbára piros almát, mint a Gála, az Idared, a Red Jonaprince, és a legújabb fajta, a Story Inored. A koraiak között most a Gálát és a zöld Goldent hoztuk, utóbbi sárgára érik be, akkor lesz zamatos és édes – felelte érdeklődésünkre az őstermelő.

Almából készült finomság a pite. Fotó: ZH

A vásárlók leginkább a nagy méretű, bordó, enyhén savanykás, mégis édes Jonagoredet kedvelik, amit majd később szüretelnek.

- A zöld almát leginkább shake-ek, turmixok alapanyagaként viszik, aminek most nyersebb az íze, sárgán már édesebb, lédúsabb. A piros Gálát süteményekhez, pitékhez veszik szívesen, ám almalének is teljesen tökéletes. Mivel nagyon roppanós, azért önmagában fogyasztva is kiváló – felelte Horváth Veronika.

Az alma egészséges

Sokan kedvelik az almát, mivel egészséges. Ismerjük a mondást: „napi egy alma az orvost távol tartja”. A gyümölcs leginkább a belekre és a májra van jó hatással, a szervezetet méregteleníti, csökkenti a veseképződést, s a fogyókúra egyik hasznos eleme. De ha nem tudjuk nyersen enni, akkor se száműzzük az asztalunkról, sós és édes ételeink kiváló alapanya. Nincs is jobb egy friss almás piténél, jót étvágyat!


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában