Gyenesdiáson ismét fesztivál hirdette: kertészkedni, termelni jó és egészséges

2 órája

Burgonyanap – ízekkel, zamatokkal, érzésekkel

Nem mindegy, milyen célra milyen krumplit választunk. Erre is felhívták a figyelmet a XIII. Gyenesdiási Burgonyanap szakemberei a termelői piacon tarott, sokakat vonzó fesztiválon.

Péter B. Árpád

A burgonyanap megnyitóján (b-j) Volner Lajos, Veress Ferenc, Gál Lajos, Kulich Éva, Vágó Piros és dr. Polgár Zsolt

Fotó: Péter B. Árpád

A megnyitón Gál Lajos polgármester kiemelte, a keszthelyi burgonyakutató révén kiváló fajtákkal büszkélkedhet az ország, amelyekkel lassan másfél évtizede Gyenesdiáson is megismerkedhetnek az érdeklődők. Hozzátette, a Burgonyanap szakmai s egyben vonzó gasztrokulturális rendezvény is.

burgonyanap
Gál Lajos: A krumpli, vagy más tájakon pityóka a magyarság fontos értéke
Fotó: Péter B. Árpád

A burgonyanap értékei

– A krumpli, vagy más tájakon pityóka a magyarság fontos értéke, s jó ezt közösségben ünnepelni, nemcsak a burgonyáról beszélve, hanem az egészséges életmódról és mindarról, amire szüksége van a mai kor emberének. A hét főzőcsapat kiváló étkei ebben is segítenek bennünket – fogalmazott Gál Lajos. 

Íz és zamat 

Dr. Polgár Zsolt, a MATE Burgonyakutatási Központ vezetője emlékeztetett, 2002 óta szervez fesztivált az intézet, Keszthely után immár 13 esztendeje Gyenesdiáson, a nagyközséggel közösen. 

– Az itt készülő ételeket kóstolva, a fűszereken kívül felfedezhetjük a keszthelyi burgonyafajták ízét, zamatát is, amelyekkel érdemes megismerkedni.

Hét csapat versengett

Veress Ferenc mesterszakács, a főzőverseny zsűrijének elnöke elárulta, hét csapat versenyez e napon, természetesen burgonyás ételeket készítve. A jelenlévőket kóstolásra, íz-lelésre bátorította, s ebben nem is volt hiba: a látogatók többsége jó kedvvel csipegetett és iszogatott az estig tartó program során.

burgonyanap
Dr. Polgár Zsolt: Az itt készülő ételeket kóstolva, a fűszereken kívül felfedezhetjük a keszthelyi burgonyafajták ízét, zamatát is
Fotó: Péter B. Árpád

Az egészségünket védjük

Volner Lajos, a Gyenesdiási Kertbarát Kör elnöke az idén is meghirdetett Kerti Kosár Mustra kapcsán elmondta, tavalyhoz képest kevesebb nevezés érkezett, de a gazdálkodási kedv nem hagyott alább a nagyközségben, köszönhetően annak is, hogy az önkormányzat 7500 palántát osztott ki az itt élőknek, „s ezen lehet lemérni: milyen sokan termesztettek növényeket”.

burgonyanap
Villányi Eszter, Kulich Éva, Vaszily Zsolt és Vágó Piros a burgonyák titkaiba vezette be a hallgatóságot
Fotó: Péter B. Árpád

– Kertészkedni nem azért érdemes, mert azzal profitot termelünk. Sokkal inkább: az egészségünket védjük. Aki ezzel foglalatoskodik, vagy szereti, vagy nem, de ezt nem lehet ímmel-ámmal tenni. 

burgonyanap
A gasztrobeszélgetések is sok érdeklődőt vonzottak a Gyenesdiási Burgonyanapon
Fotó: Péter B. Árpád

Ha ennek örömét megmutatjuk a fiataloknak, azt hiszem, sokat teszünk a jövőnkért. Ebben persze a tudomány is a segítségünkre siet, kimutatva: mennyire károsak a vegyszerrel kezelt zöldségek. Az ízről már nem is beszélve – bátorította gazdálkodásra a jelenlévőket Volner Lajos.

burgonyanap
Volner Lajos: Kertészkedni nem azért érdemes, mert azzal profitot termelünk
Fotó: Péter B. Árpád

Nem mindegy

Később kerekasztal-beszélgetést is tartottak, amelyen Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség sajtóreferense, a Haladás Mezőgazdasági Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója kifejtette, mára felére csökkent a hazai burgonyatermőterület, emiatt az ország exportra szorul. 

burgonyanap
A Gyenes Kertdoki burgonyás ínyességeit is sokan kóstolták a burgonyanapon
Fotó: Péter B. Árpád

Vágó Piros rádiós és televíziós személyiség, gasztroblogger pedig elárulta, amióta felfedezte a burgonyavilág sokszínűségét, szívesen kísérletezik krumplis ételekkel. 

burgonyanap
A nagyrécseiek dödöllét, gulyáslevest, prószát és puffancsot kínáltak a burgonyanapon
Fotó: Péter B. Árpád

Vaszily Zsolt agrármérnök újfent felhívta a figyelmet, nem mindegy, milyen célra milyen burgonyát vásárolunk, s ebben segít az A, B, C jelölés, megmutatva: az adott fajta salátának, főzni vagy épp sütni való.

burgonyanap
Veress Ferenc vezetésével hét csapat főztjét értékelte a zsűri
Fotó: Péter B. Árpád

Burgonya ABC

  • A: salátának való, ezek nem szétfővő fajták
  • B: főznivaló, amelyek csak kissé szétfővők, például a Desirée, a Balatoni rózsa és a Hópehely
  • C: sütnivaló; ezek elsősorban sütéshez, chips- és hasábburgonya, parázsburgonya készítéséhez alkalmasak, de krumplis tésztához, gombóchoz és püré alapanyagnak is jó választás

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában