2 órája
Burgonyanap – ízekkel, zamatokkal, érzésekkel
Nem mindegy, milyen célra milyen krumplit választunk. Erre is felhívták a figyelmet a XIII. Gyenesdiási Burgonyanap szakemberei a termelői piacon tarott, sokakat vonzó fesztiválon.
A burgonyanap megnyitóján (b-j) Volner Lajos, Veress Ferenc, Gál Lajos, Kulich Éva, Vágó Piros és dr. Polgár Zsolt
Fotó: Péter B. Árpád
A megnyitón Gál Lajos polgármester kiemelte, a keszthelyi burgonyakutató révén kiváló fajtákkal büszkélkedhet az ország, amelyekkel lassan másfél évtizede Gyenesdiáson is megismerkedhetnek az érdeklődők. Hozzátette, a Burgonyanap szakmai s egyben vonzó gasztrokulturális rendezvény is.
A burgonyanap értékei
– A krumpli, vagy más tájakon pityóka a magyarság fontos értéke, s jó ezt közösségben ünnepelni, nemcsak a burgonyáról beszélve, hanem az egészséges életmódról és mindarról, amire szüksége van a mai kor emberének. A hét főzőcsapat kiváló étkei ebben is segítenek bennünket – fogalmazott Gál Lajos.
Íz és zamat
Dr. Polgár Zsolt, a MATE Burgonyakutatási Központ vezetője emlékeztetett, 2002 óta szervez fesztivált az intézet, Keszthely után immár 13 esztendeje Gyenesdiáson, a nagyközséggel közösen.
– Az itt készülő ételeket kóstolva, a fűszereken kívül felfedezhetjük a keszthelyi burgonyafajták ízét, zamatát is, amelyekkel érdemes megismerkedni.
Hét csapat versengett
Veress Ferenc mesterszakács, a főzőverseny zsűrijének elnöke elárulta, hét csapat versenyez e napon, természetesen burgonyás ételeket készítve. A jelenlévőket kóstolásra, íz-lelésre bátorította, s ebben nem is volt hiba: a látogatók többsége jó kedvvel csipegetett és iszogatott az estig tartó program során.
Az egészségünket védjük
Volner Lajos, a Gyenesdiási Kertbarát Kör elnöke az idén is meghirdetett Kerti Kosár Mustra kapcsán elmondta, tavalyhoz képest kevesebb nevezés érkezett, de a gazdálkodási kedv nem hagyott alább a nagyközségben, köszönhetően annak is, hogy az önkormányzat 7500 palántát osztott ki az itt élőknek, „s ezen lehet lemérni: milyen sokan termesztettek növényeket”.
– Kertészkedni nem azért érdemes, mert azzal profitot termelünk. Sokkal inkább: az egészségünket védjük. Aki ezzel foglalatoskodik, vagy szereti, vagy nem, de ezt nem lehet ímmel-ámmal tenni.
Ha ennek örömét megmutatjuk a fiataloknak, azt hiszem, sokat teszünk a jövőnkért. Ebben persze a tudomány is a segítségünkre siet, kimutatva: mennyire károsak a vegyszerrel kezelt zöldségek. Az ízről már nem is beszélve – bátorította gazdálkodásra a jelenlévőket Volner Lajos.
Nem mindegy
Később kerekasztal-beszélgetést is tartottak, amelyen Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség sajtóreferense, a Haladás Mezőgazdasági Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója kifejtette, mára felére csökkent a hazai burgonyatermőterület, emiatt az ország exportra szorul.
Vágó Piros rádiós és televíziós személyiség, gasztroblogger pedig elárulta, amióta felfedezte a burgonyavilág sokszínűségét, szívesen kísérletezik krumplis ételekkel.
Vaszily Zsolt agrármérnök újfent felhívta a figyelmet, nem mindegy, milyen célra milyen burgonyát vásárolunk, s ebben segít az A, B, C jelölés, megmutatva: az adott fajta salátának, főzni vagy épp sütni való.
Burgonya ABC
- A: salátának való, ezek nem szétfővő fajták
- B: főznivaló, amelyek csak kissé szétfővők, például a Desirée, a Balatoni rózsa és a Hópehely
- C: sütnivaló; ezek elsősorban sütéshez, chips- és hasábburgonya, parázsburgonya készítéséhez alkalmasak, de krumplis tésztához, gombóchoz és püré alapanyagnak is jó választás