Tömegesen rajzik és repül

3 órája

Erdei csótányok Zalaegerszegen is: tartani kell tőlük?

Lakásokban is megjelent az erdei csótány, egyre többen panaszkodnak miattuk.

Szabó Judit

Így néz ki az erdei csótány

Fotó: shutterstock

A legfontosabb, hogy veszélytelenek, betegséget nem terjesztenek, de már a nagyvárosok kertjeiben, lakásaiban, és Zalaegerszegen is megjelentek az erdei csótányok. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont hétfőn közleményben tudatta: az elmúlt hetekben a hazai nagyvárosokban, de főleg a fővárosban jelezték a kertes házakban élők több fórumon is, hogy egyre több csótánnyal lehet találkozni a lakásokban. A kutatóközpont szerint azonban nincs szükség ellenük olyan fellépésre, mint például a szúnyogoknál, hiszen amellett, hogy ártalmatlanok, a lakásban pár nap alatt elpusztulnak. 

Az erdei csótány fajok elszaporodásuk esetén tömegesen rajzanak. Többnyire észrevétlenül élték eddig életüket az erdős, parkos környezetben a talaj közelében. Az erdőben korhadékokat, vagy növényi nedveket és kisebb rovarokat fogyasztanak,  és augusztus-szeptember környékén, ha jelentős a populációjuk, rajzásukkal hívják fel magukra a figyelmet, írja a csotanyellen.hu. Miután már nemcsak az erdőkben élnek, az ellenük való védekezésre is érdemes gondolni: a jól záródó ablakok, ajtók hsznunkra lehetnek e téren, és fontos a szúnyogháló is. Ha tűzifát viszünk be a lakásba, nézzük át, ez is segíthet. 

Az erdei csótány hasonlít a német vagy konyhai csótányra, összetéveszthető vele   

A HUN-REN közleményében szó esik arról, hogy  az erdei csótány összetéveszthető a betegségek terjesztésére is képes, konyhai maradékokon is elélő német csótánnyal, más néven konyhai csótánnyal, amelynek a torán két pici párhuzamos sáv található, az erdei csótányoknál ezek hiányoznak. Az erdei változat jól tud és szeret is repülni, míg a német és az amerikai csótányok főleg csak másznak, legfeljebb piciket repülnek, de inkább pottyannak.    

Zalaegerszegen is megjelentek

Kaszab Attila Zoltán zalaegerszegi egészségügyi kárvetőirtó lapunknak kedden elmondta: már találkozott erdei csótánnyal, az is előfordult, hogy kihívták házakba, mert azt hitték, hogy német csótány lepte el a lakást, holott erdei csótányok költöztek be. Főleg a hegyi részeken jellemző az erdei csótány jelenléte. Megerősítette, hogy nincs szükség az irtására, ellentétben a német és az amerikai csótánnyal. 

A,Lot,Of,Cockroaches,Are,Sitting,On,A,White,Wooden
A német vagy konyhai csótány. Arról lehet könnyen felismerni, hogy a torán két pici párhuzamos sáv található
Fotó: shutterstock

– Az amerikai csótány főleg tavasszal jelenik meg, általában a csatornából jön fel a lakásokba, hogy új életteret keressen. A német csótány pedig inkább ősszel gyakori, és úgy kerül a lakásba, hogy behurcolják valamilyen tárggyal, használt ruhával, bútorral – mondta Kaszab Attila Zoltán. – Láttam olyat is, hogy használt USB-s zenelejátszóban bújt meg a csótány, úgy került a lakásba, de ha jó állapotú bútort látunk az utcán lomtalanításkor kitéve, akkor is gyanakodnunk kell: könnyen előfordulhat, hogy azért dobták ki, mert rovarokkal fertőzött, ezért inkább ne vigyük haza. Nagyon fontos az amerikai és a német csótány irtása, mert ezek a fajok betegségeket terjesztenek – tette hozzá, s elmondta még, egyre többször hívják csótányt irtani, sajnos az elszegényedés és a higiénés szabályok be nem tartása a rovarok minél gyakoribb megjelenését vonja maga után.

csótány
Amerikai csótányok, fekete és sötétbarna színűek is lehetnek
Fotó: shutterstock

Megbetegedhetünk a csótányoktól

A csótányok esetében az allergiás reakciók a leggyakoribbak, amelyek akár rohamot is kiválthatnak, de a csótány a nyálával, az ürülékével a bomlása során a fehérjével képes különféle fertőzéseket is okozni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában