Börtönbüntetés mellett kiutasítás is vár rájuk

2 órája

Kínaiakat csempésztek Horvátországból Ausztriába

Embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a lenti járási ügyészség két kínai állampolgárságú személy ellen, akik ez év tavaszán buktak le Csesztreg belterületén. A börtönbüntetés kiszabása mellett a Magyarország területéről történő kiutasítást is indítványozták velük szemben.

Gyuricza Ferenc

Az esetről dr. Németh Eszter, a Zala Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője tájékoztatta lapunkat. A nyomozás adatai szerint a 35 és 49 éves, Magyarországon rövid ideje tartózkodó, Budapesten élő, kínai állampolgárságú férfi vádlottak elhatározták, hogy közösen, anyagi ellenszolgáltatásért a beutazáshoz szükséges vízummal nem rendelkező személyeket szállítanak Magyarországra, majd onnan tovább külföldre. Ennek érdekében az idősebbik férfi, a II. rendű vádlott kibérelt egy 7 személyes személygépkocsit.

2024. március 14-én a vádlottak a bérelt, és egy másik, kölcsönkért gépkocsival Horvátországba, az ismeretlen megbízójuk által megadott Zágráb közeli helyre utaztak, ahol a fiatalabb férfi, az I. rendű vádlott felvett az autójába három, magyarországi belépésre jogosító vízummal nem rendelkező kínai állampolgárt, akik illegálisan, a célállomáson fejenként ötszáz euró kifizetésével kívántak Ausztriába jutni.

A fiatalabb férfi az utasokkal a horvát-magyar határon át Magyarországra hajtott, majd Ausztria irányába, a magyar-osztrák határ felé tartott, miközben haladása zavartalanságát az út során az idősebb kínai mindvégig biztosította előfutóként. Végig elöl haladt, figyelve az esetleges rendőri jelenlétet. A fiatalabb férfi által vezetett autót ennek ellenére a késő esti órákban Csesztreg belterületén rendőri ellenőrzés alá vonták, amely során hátul, az ülések mögé elbújva a két kínai utast is megtalálták. A II. rendű vádlott úgy bukott le, hogy visszament az igazoltatás helyszínére, ahol a társa azonosította őt. Az intézkedő rendőrök így mindkét férfit elfogták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában