Keresztury 120

2024.09.06. 15:30

Ki a legismertebb zrínyis diák?

Keresztury Dezső, a főgimnázium diákja címmel nyitották meg pénteken délelőtt az iskola nagynevű diákja születésének 120. évfordulója előtt tisztelgő, 8 tablóból álló plakátkiállítást.

Arany Horváth Zsuzsa

Schneider János igazgató nyitotta meg a gimnáziumi kiállítást

Fotó: DFMVK

A kiállítás létrehozásában a 12. osztályos Gál Regina, a tantestület tagjai közül pedig Stárics Roland, Bajnóczy Zoltán, dr. Beckné Sallay Anikó, Monok Zoltán, Hajduné Szabó Ágnes működött közre. A fotók a  Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltára, Pánczél Petra, Seres Péter és a Zalaegerszeg turizmusa honlap gyűjteményéből származnak. Keresztury Dezső egykori alma matere  Zalaegerszeg önkormányzatával, a Keresztury Emlékbizottsággal, Keresztury Dezső VMK-val, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral, a Zalaegerszegi Tankerületi Központtal és a Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesülettel közösen emlékezik az évforduló idején az irodalom és a hazai közélet számára is jelentős tanítványra.

Koszorúzás a bejárat melletti emléktáblánál 
Fotó: DFMVK

A gimnázium folyosói galériáján látható tablók Keresztury Dezső életútját követik az Állami Főgimnáziumban (mai Zrínyi Gimnázium) az I. világháború éveiben, bemutatva az őt inspiráló tanárokat. 

A második etap Keresztury Dezső és Zalaegerszeg, valamint a Zrínyi Miklós Gimnázium későbbi kapcsolatáról üzen,  a tárlókban pedig Felföldi Tiborné ( idén elhunyt egykori igazgató) hagyatékából rendelkezésre bocsátott emlékek láthatók.

Keresztury-díjas egykori tanítványok és a vendégek Keresztury alma matere könyvtárában Fotó: DFMVK

Minderről a pénteki megnyitón Schneider János jelenlegi igazgató szólt a diákok előtt, majd a Keresztury Dezső által a saját állami kitüntetéséből alapított díjak (irodalmi és zenei) néhány kitüntetettjével zajlott beszélgetés a gimnázium könyvtárában.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában