Térségi híreink röviden

2024.09.09. 17:00

Vadpörkölt- és verklifesztivál, hévízi intézmények a kanizsai tankerületnél, és már készülhetünk a dödöllefesztiválra is

Mozsár Eszter

Pillanatkép a vadpörkölt- és borfesztiválról

Fotó: Pezzetta Umberto

Vadpörkölt- és borfesztivál: vadételek, vadászkutyák, magasles a Dísz téren

A hét végén ragyogó időben zajlottak a Vadpörkölt- és Borfesztivál - Zalai Teríték rendezvényei. A természet, a vadgasztronómia köré szerveződő és a szórakoztató programsorozat, az ételkínálati bőség a fesztiválozók megelégedésére szolgált. A jótékonysági főzőversenyre a Kazinczy téren került sor szombaton délelőtt,a fesztivál második napján. Idén a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház gyermek-intenzív részlegét támogatja a bevétel. Újításként a főzőcsapatok által készített vadételeken kívül óriásbográcsban főtt vadpörkölt is várta a látogatókat, hogy minél többen tudjanak vásárolni. A Magyar Vöröskereszt véradó busza a Kazinczy téren várta a véradókat. Szombaton délután a Kossuth utcán és a Kazinczy téren láthatta a közönség a vadászkutya-felvonulást, melynek lebonyolításában a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület is közreműködött. A városmissziós hetet is elindította a dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök által vasárnap délelőtt a Kazinczy téren vezetett szabadtéri katolikus szentmise, amelyre Zala vármegye szinte minden településéről érkeztek a hívek a településük nevét feltüntető táblákkal. 

Két napon át szólt a verklimuzsika Keszthelyen

Családias hangulatban, a korábbinál kevesebb „muzsikussal”, de idén is megrendezték a kintornások nemzetközi találkozóját, amely sorrendben már a tizenegyedik a Balaton fővárosában. A nemzetközi verklifesztivál résztvevői a keszthelyi belváros számos pontján zenéltek két napon át – a maguk és a lelkes publikum örömére. Ezúttal nem volt színpad, s koncertek sem várták a közönséget, de aki a 18. század végétől a fonográf elterjedéséig divatos és közkedvelt zenélő dobozkák varázsában akart megmerítkezni, annak két nap állt rendelkezésére. Hansjörg Surber, a rendezvényt életre hívó svájci származású, ma már Gyenesdiáson élő fő szervező leszögezte: a verklifesztivál idén visszatért a gyökerekhez. Most mintegy 30 verklis érkezett, rendhagyó módon a többségük Ausztriából, ám mellettük voltak német, svájci, szlovéniai és persze magyar „utcai muzsikusok” is.

A hévízi létesítményeket ezentúl a nagykanizsai tankerületi központ üzemelteti 

Hévíz – a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően – a Nagykanizsai Tankerületi Központ vagyonkezelésébe adta az Illyés Gyula Általános Iskola sportcsarnokát, a Bibó István Gimnázium kollégiumát, sportcsarnokát, valamint a Vörösmarty utcai épületét. Papp Gábor polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, ez az üzemeltetési feladatok ellátását jelenti, vagyis az ingatlanok tulajdonjoga továbbra is az önkormányzatot illeti. A létesítményeket változatlanul használhatják a sportegyesületek, illetve civilek is, de ez ügyben már nem a helyhatósággal, hanem a tankerülettel kell egyeztetniük.

18. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál

Szeptember 13-án, pénteken kezdetét veszi a kétnapos rendezvény, a 18. Kanizsai Bor-és Dödölle Fesztivál, melynek keretében nemcsak szórakoztató és kulturális programokat, hanem komoly gasztroélményt is kínálnak a szervezők. Balogh László polgármester szerint mára már kijelenthető, hogy Nagykanizsa a dödölle fővárosa lett, hiszen sehol máshol nem övezi akkora tisztelet e népi eledelt, mint a dél-zalai városban. A fesztivál, mely idén a 18. a sorban, igazi brandet épített a dödölle köré, az évek során száz- és százféleképpen elkészítették már a főzőcsapatok, de volt, hogy elismert, nemzetközi hírű séfek is pirították, és Guinness-rekord is fűződik a fesztiválhoz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában