Falunapot tartottak, kiállítást nyitottak

3 órája

750 éves a zalai falu, amely otthont adott az ukrán menekülteknek

A település fennállásának 750. évfordulóját ünnepelték a minap Kisgörbőn. A falunapot és elszármazottak találkozóját az tette különlegessé, hogy helytörténeti állandó kiállítást nyitottak a jubileum alkalmából a faluházban.

Szabó Judit

A kiállítás megnyitója a kisgörbői faluházban

Fotó: önkormányzat

A 190 lelkes, Zalaszentgrót és Sümeg között fekvő Kisgörbő legutóbb akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor az orosz-ukrán háború kitörése után nem sokkal Ukrajnából érkező menekülteket fogadtak be az üresen álló egykori iskolaépületbe. A menedékház kialakítása Kozma Gábor polgármester nevéhez fűződött, s az idén újraválasztott faluvezető volt a motorja a helytörténeti kiállítás létrehozásának is. A település történetének kutatásában Fekete Tamás Veszprém vármegyében élő családfakutató volt a segítségére, a kiállítás tablóinak kivitelezését pedig Hegedűs Adrián grafikus végezte. 

Kisgörbő
Tablókon mutatják be Kisgörbő 750 éves történetét     Fotó: önkormányzat

Kisgörbő története 1274-től a múlt század hatvanas éveinek végéig

A faluház két helyiségében kiállított tablókon a kezdetektől, Kisgörbő nevének 1274-es első írásos említésétől a múlt század hatvanas éveinek végéig kísérhető figyelemmel a település története. Nagy hangsúlyt kap ebben a 2005-ben bezárt körzeti általános iskola, amely 40 évig működött, négy településről fogadott tanulókat. Megvan az összes tabló, amely az iskolában végzett diákokról készült, ezek másolata is megtekinthető a falunapon megnyílt állandó kiállításon. A tárlat bemutat régi térképeket, és foglalkozik a templom múltjával is.

A háború kitörése után ukrán menekülteket fogadtak be, 18 hónapig gondoskodtak róluk

Az iskolaépület közelmúltja szintén figyelemre méltó, bár ez már nem része a tárlatnak: 18 hónapig szolgált ugyanis ukrajnai menekültek otthonaként a 2022. február 24-én kitört orosz-ukrán háborút követően. Kozma Gábor elmondta: összesen közel 1700 menedékéjszakára szállásolták el a rászorulókat, biztosítva számukra az ételt, ruhát, számos helyi önkéntes és más támogatók közreműködésével. A menedékházat igénybe vett ukránok mintegy negyede maradt Magyarországon, voltak, akik hazamentek azóta – jellemzően az idősek –, a fiatalok más országokban, főleg nyugaton telepedtek le. A házat 2023-ban zárták be, amikor a rezsiköltségek olyannyira megemelkedtek, hogy az önkormányzat már nem tudta a szállást fenntartani. Jelenleg befektetőre várnak az épület hasznosításához, saját költségvetésből nem tudják ezt megoldani.

Kisgörbő
Az ünnepre díszbe öltözött a falu
Fotó: önkormányzat

Ünnepi díszbe öltözött a település

A falunapra visszatérve, a 750 éves jubileumot Kisgörbő süteményének kiválasztásával is ünnepélyessé tették, a kisgörbői kosárkát választották. Emlékezetes marad az ünnepi hétvégére készített dekoráció is, a közterületek virágdíszbe öltöztetése egy helyi német ajkú lakos, Keilbach Gisella munkáját és ízlését dicséri. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában