Ars Sacra Fesztivál: Krisztus kezei a Kármelben

3 órája

A sajátjaink keresztre feszítenek, de gyengéden simogatnak is…

A kezek nyelvén s képein keresztül mondja el Sütő György festőművész az időseknek s persze másoknak is: nincsenek egyedül. A főállásban ápolóként dolgozó szakember alkotásai az Ars Sacra Fesztivál részeként láthatók október 23-ig a keszthelyi kármelita bazilikában.

Péter B. Árpád

Az Ars Sacra Fesztivál keszthelyi eseményén Sütő György és Balogh Csaba

Fotó: Halász Gábor

Sütő György olyan alkotónak vallja magát, aki nem elsősorban a közvetlen környezetét mintázza meg, hanem belülről dolgozik: az emberi lélek legtitkosabb félelmeit, érzéseit próbálja megragadni. „Muníciót” ehhez az is ad: ápolóként dolgozik egy idősek otthonában, s naponta szembesül az ember testi és mentális leépülésével, a lelket eluraló egzisztenciális szorongással. Az Ars Sacra Fesztivál keszthelyi tárlatán erről is mesél, a képei által.

Ars Sacra
Dankos Attila Liszt Ferenc Via Crucis című művét adta elő a hangversenyen
Fotó: Halász Gábor

Ars Sacra Fesztivál

Az Ars Sacra szó szerinti fordításban szent művészetet jelent: a tárlat címe – Via Crucis, vagyis keresztút – és alkotásai is e szellemben születtek.

– A bátyám balesete, halálközeli állapota olyan lelki folyamatot indított el bennem, aminek hatására lélekben térdre rogyva kérő imába kezdtem, mégpedig vizuális formában. Az ötlet is hamar megfogalmazódott bennem: a kezek „nyelvén” fogom elmesélni Jézus Krisztus kínszenvedését – fogalmaz az őt motiváló történésekről Sütő György.

Ars Sacra
A megnyitó közönsége, jobbra Sütő György
Fotó: Halász Gábor

Krisztus kezei

S értelmezni is segít a képeket. „A festményeken felfedezhetjük az önmagát értünk feláldozó Krisztus kezeit, de a sajátjainkat is láthatjuk, amelyek időnként vádolnak, vagy éppen keresztre szegeznek, lecsupaszítanak, ugyanakkor segítő jobbot is nyújtanak terheink cipelésében, vigasztalnak, vagy gyengéden simogatnak…”, mondja.

Ars Sacra
Krisztus kezeit és akár a sajátjainkat is láthatjuk…
Fotó: Halász Gábor

Hálaadó ima

– Istennek hála, a kérő imából hálaadó ima lett, hiszen mire befejeztem a keresztutat, a testvérem állapota és élete rendeződött – vall a szent művészet erejéről Sütő György. 

Ars Sacra
Az Ars Sacra Fesztivál keszthelyi megnyitójára megtelt a Kármel folyosója
Fotó: Halász Gábor

Egyenesen szívbemarkoló

A kiállítást megnyitó Balogh Csaba szerint szinte hihetetlen az ötlet, hogy a kálváriát csak a kezekkel mutassuk meg: „A művész alkotásaival hozzánk szól, minket akar megérinteni, szeretne közvetíteni valamit, esetleg érzelmeket kiváltani a közönségből. Sajátos nyelvén vezet végig valamennyiünket Krisztus szenvedésének útján, amelyen képei segítségével mi is elkísérjük őt”. 

Ars Sacra
Kezek vallanak az életről, amelyek azt is üzenik: nem vagyunk egyedül
Fotó: Halász Gábor

– A téma ilyen jellegű feldolgozása önmagában is különleges, de a megvalósítása még nagyszerűbb. Hogy stílusos legyek, szerintem minden embert megérint, hívő katolikusként pedig egyenesen szívbemarkoló – fogalmazott a keszthelyi premontrei gimnázium korábbi direktora. 

A zene nyelvén 

A kiállítás megnyitása után Liszt Ferenc Via Crucis című műve csendült fel a kármelita bazilikában, amelyet Dankos Attila, a veszprémi székesegyház orgonaművésze adott elő. A képek pedig – amelyek október 23-ig láthatók a Kármelben – segítették az elmélyülést a stációk titkában. 

Sütő György mondatai a kezekről

  • Egy idősek otthonában nagy szerep jut a kezeknek.
  • A verbális kommunikáció mellett a kéz nyelve is létfontosságú.
  • Elengedhetetlen időnként egy bátorító kézfogás, egy erőt adó vállon veregetés, vagy egy gyengéd simogatás is egy fájdalmaktól, félelemtől meggyötört arcon az éjszaka közepén… 
  • Talán így tudom leginkább elmondani a kezek nyelvén: nincsenek egyedül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában