Az olvasókabinban akár pihenni, sőt: aludni is lehet

2 órája

Csodahely a Balaton-felvidéken

Különleges erdei építmény várja a zalai megyehatártól szűk háromnegyed órás autóuttal elérhető, Ajkához közeli Csinger-völgyben az irodalombarát túrázót. Az olvasókabin az egyik rejtett csodahely a Balaton-felvidéken. S bár még csak két éve áll az épület, a hírverés pedig nem túl nagy körülötte, egymás kezébe adják – persze, a nem létező – kilincset a természetkedvelő olvasók.

Péter B. Árpád

Csodahely a Balaton-felvidéken: a Csinger-völgyi olvasókabin hamar népszerű helyszín lett

Fotó: Péter B. Árpád

Bizony, némi hegymászás is vár a kíváncsiakra, ha valaki lennhagyja a kocsit, bár a Bányászati Múzeumig autóval akár könnyednek is tűnhet az út. Az idős vagy beteg még tovább is hajthat, ám aki egészséges és tiszteli a természetet, legalább innen egészen biztosan gyalog megy, ugyanis mint minden csodahely a Balaton-felvidéken, az olvasókabin felfedezése is séta után, kitisztulva-lenyugodva üdítő igazán. 

csodahely a Balaton-felvidéken
Odabent könyvek sorjáznak, így ez tényleg csodahely a Balaton-felvidéken
Fotó: Péter B. Árpád

Csodahely a Balaton-felvidéken

Útközben persze nemcsak a tüdő tágul, hanem a tudat is, egy emlékhely pedig a múltba visz. Bányászkörnyéken nem ritkák az ilyen mementók. „Ezen a helyen volt az a 80 méter mély légakna, amely alatt a szellőztetőgép meggyulladásából eredő bányatűz termelte gázoktól 1909. január 14-én 55 bányász életét vesztette” – olvasható a tragédia tömör története. A mécsesekből, gyertyákból arra következtetni: emléküket még ma is őrzik. De az út megy tovább…, mindenfajta értelemben, s innen már nincs messze az olvasókabin. Az erdő rejtekében.

Formabontó faépület 

A formabontó faépület ötlete – hosszú és magas, „cserébe” viszont keskeny, kevés ablakkal – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak fejéből pattant ki, s mivel ez másoknak is tetszhetett, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program biztosította a szükséges forrást. Nekik pedig több sem kellett: 2022-ben csupán egyetlen hét alatt felépítették a természetközeli kultúrcsodát. Azóta a Kristály-völgy Egyesület működteti az olvasókabint.

Hozzák-viszik a könyveket

Életben viszont a látogatók tartják, akik nemcsak turisztikai célpontként tartják számon e helyszínt, hanem az eredeti szándékot megvalósítva: hoznak s visznek is könyveket. Vagy éppen megpihennek, sőt: akár nyugovóra is hajthatják a fejüket, vagy csak lazíthatnak egy kicsit, persze utóbbit olvasás közben. Mindezt három farostlemezből kialakított fekhely szolgálja, amelyek kényelme ugyan nem vetekszik a szállodaival, de itt nem is elvárt a luxus. Az rontaná az élményt.

Az 1909-es tragédia mementója. A bányatűz miatt 55-en vesztették életüket
Fotó: Péter B. Árpád

Az út a fontos

S ha valakiben felmerülne: no de milyen könyvek vannak itt? – nos, ez egyaltalán nem lényeges, mert, könnyed parafrázissal, ez esetben is igaz, hogy az út a fontos, nem a cél. Ahogyan azt már Buddha is hirdette.

Olvasókabin az erdő mélyén

  • a mesebeli kunyhó 6 méter hosszú, 5 méter magas és 1,7 méter széles 
  • a létrával megközelíthető duplagalérián odúszerű bivakszállás található
  • az olvasódobogó az ablak előtt áll, így szolgálva a látás kényelmét

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában