A sport és a fejlesztés kéz a kézben jár az új élménybirodalomban Alsópáhokon

2 órája

Hódít a falmászás a Bobo-paradicsomban

Újabb attrakciót adtak át az alsópáhoki Bobo Fun Parkban, ahol az aktív szabadidős program és a sport három éve kéz a kézben jár. S mivel úgy tapasztalták, hódít a falmászás, mostantól 162 négyzetméteres mászófelülettel rendelkező boulder terem is várja az élményre vágyókat.

Péter B. Árpád

Az új élménybirodalomban 30 útvonal várja a résztvevőket Fotó: Marton Zalán

A boulderezés a kötélbiztosítás nélküli mászás szabadságérzését adja, s itt nem a fal tetejének elérése az elsődleges cél, hanem a kihívások legyőzése. Harminc különböző nehézségű utat alakítottak ki, így a boulder terem a kezdőknek és a profiknak is élményt nyújt. Az első napok tapasztalatai alapján pedig, látva az érdeklődést kijelenthető: hódít a falmászás a Bobo-Paradicsomban.

Hódít a falmászás
Hódít a falmászás a Bobo Fun Parkban is Fotó: Marton Zalán

Hódít a falmászás

A fogások sűrűsége és rendszere a Hópárduc Fejlesztő Falmászás foglalkozásaihoz igazodik, de más terápiás és egészségmegőrző programokhoz is remek terep. Látva a boulderezés népszerűségét, az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság 2021-ben indította el a mászótermek építésének, felújításának vagy bővítésének támogatását, s az alsópáhoki beruházáshoz is biztosított forrást. Az új élménybirodalmat a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség szakmai partnerségével alakították ki.

Így mászik egy profi… A megnyitón Tusnády Nimród vezette be e sportág rejtelmeibe az érdeklődőket Fotó: Marton Zalán

Majdnem hárommillió vendégéjszaka

Baldauf Csaba, a Kolping Hotel igazgatója s a Bobo Fun Park ügyvezetője arról is beszélt, pontosan 28 éve nyitotta meg a szálloda a kapuit, s eddig 2 millió 760 ezer vendégéjszakát töltöttek el itt a látogatók, élvezve a családbarát kényelmet, élményeket. Ez idő alatt „egyszer volt egy háromnegyed évünk, amikor éppen nem építettünk át, fejlesztettünk vagy bővítettünk valamit. S ez a hagyomány idén sem szakad meg, sőt: a boulder terem kialakítása után most egy szolgálati háztömböt építünk”, tette hozzá a turisztikai szakember, aki pontosan harminc éve áll az egyre bővülő komplexum élén. 

A megnyitón részt vett (b-j) Révész Máriusz, Baldauf Csaba, illetve a környező település vezetői és képviselői: Czigány Sándor, Naszádos Péter és Czimondor Nándor is Fotó: A szerző

A Bobo Fun Parkot évente 70 ezren keresik fel, akiknek 80 százaléka környékbeli, vagy a térségben tartózkodó turista, s 20 százaléka szállóvendég, mondta el Baldauf Csaba.

Az elhízás ellenszere

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára előrebocsátotta, a 6-8 éves gyerekek 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a 18 évesek körében már 30 százalék ez az arány – a mindennapi testnevelés ellenére. Ennek egyik „ellenszere”, ha élményt, vagyis olyan mozgásformákat kínálnak a fiataloknak, s persze az idősebbeknek, amelyeket szívesen űznek.

Baldauf Csaba: A szállodában 28 év alatt 2 millió 760 ezer vendégéjszakát töltöttek el a látogatók
Fotó:  szerző

A politikus kiemelte, ha a költségvetés lehetővé teszi, akkor jövőre mászófalépítési programot indítanának az iskoláknak, emellett továbbra is támogatják műanyagborítású sípályák, kerékpáros pumpapályák és futókörök építését. Már csak azért is, mert a WHO szerint az egészségi állapotunkat – a közkeletű vélekedéssel ellentétben – nem az ellátórendszer, hanem az életmód befolyásolja leginkább. 

Révész Máriusz: Ha a költségvetés lehetővé teszi, akkor jövőre mászófalépítési programot indítanánk az iskoláknak
Fotó: A szerző

35 milliós beruházás

A mintegy 25 millió forint saját forrásból és 10 millió forint támogatással felépült mászóterem avatásán Tusnády Nimród sportmászó vezette be e sportág rejtelmeibe az érdeklődőket, majd a Hópárduc Fejlesztő Falmászást Jacsó-Papp Dóra mutatta be, ezt követően pedig a vendégek is kipróbálhatták az újabb adrenalinélményt. 

A boulderezésről

  • a boulderezés a mászás egy olyan formája, amely alacsony magasságban, köteles biztosítás nélkül történik
  • ezt lehet szabadban, sziklán, vagy beltéren, egy erre a célra kialakított teremben is gyakorolni
  • ma már olimpiai versenyszám, de segít a rehabilitációban, a tartásjavításban s a fejlesztésben is

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában