Több zalaegerszegi társasházban döntött a lakógyűlés

2 órája

Kutyatartás: a felmerülő problémák miatt megemelték a kutyatulajdonosok közös költségét

Sokan tartanak kutyát társasházi lakásokban, amellyel alapvetően nem is lenne baj, ha nem merülnének fel problémák például a fel nem törölt pisifoltok miatt. Zalaegerszegen néhány társasházban többek között emiatt szavazta meg lakógyűlés, hogy a kutyatulajdonosok, attól függően, hogy hány kutyát tartanak a lakásban, havonta ötszáz, illetve ezer forintot fizessenek meg a közös költséggel együtt.

Antal Lívia

Kutyatartás, ha a kutyust időben leviszik, nagy valószínűséggel nem a liftben végzi el a dolgát

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Társasházkezelőket kérdeztünk arról, hogy a lakóközösségek miért döntöttek a kutyatartás miatt a közös költség megemeléséről. 

Azokban a társasházakban, ahol ezt bevezették, szinte állandó problémaként jelentkezik az, hogy a kutyák bepiszkítanak a liftbe vagy a lépcsőházba, mert gazdájuk későn viszi le őket. Ezzel nem lenne baj, ha utána feltörölnék, jobbik esetben csak a pisifoltot, megakadályozva a szag terjengését is, de nem így tesznek. Miután több kutya él egy társasházban, előfordul az is, hogy territoriális viselkedésükből adódóan vizeletükkel folyamatosan jelölik a liftet, értésére adva a másik ebnek, hogy ez a terület az övék. Az egyik társasházban a kutyaszőrrel gyűlt meg a lakók baja. A nagytestű, nagy szőrű kutya állandóan a földszinti radiátorhoz dörgölőzött, melynek következtében az egész radiátort és a földszintet beterítette a szőre. 

Kutyatartás: rezsiemelés a takarítás, a lifthasználat és a háztartási hulladék miatt

Mindezek miatt többször kell takarítani a házmesternek, ami többletköltséggel jár. A közös költség emelésének indokai között az is szerepel, hogy a kutyatulajdonosok többet használják a liftet, hiszen a kutyákat naponta többször le kell vinni, hogy szükségleteit elvégezhesse. Harmadik okként említhetjük a több háztartási hulladékot, ami a csomagolt, a konzerves és zsákos kutyaeledelek miatt keletkezik. 

Viszályt szül a kutyaugatás is

A napközben vagy éjszaka folyamatosan ugató kutya szintén megmérgezheti a szomszédok közti viszonyt, amelyből nagyon sok a birtokvédelmi ügy. Ha viszont a kutyaugatás nem éri el az önkormányzati rendeletben meghatározott decibelt, akkor tulajdonképpen nincs mit tenni. Az egyik lépcsőházban egy anyuka kényszerült arra, hogy minden délben kivigye a gyerekét babakocsiban, mert a lakásban nem tudta elaltatni a kutyaugatás miatt. A házirendben egyértelmű, hogy ezt nem lehet szabályozni, de a gazdiknak kerülnie kellene mások szükségtelen zavarását.

A társasház nem tilthatja meg a kutyatartást

Korábban csak a lakók hozzájárulásával lehetett kedvtelésből háziállatot tartani, amelyhez az alsó, felső és az oldalsó szomszéd beleegyezését kellett kérni. Jó pár éve, amióta megváltozott az állattartási rendelet, tulajdonképpen bármennyi kutya lehet egy lakásban, ha a tulajdonosa betartja az alapterületre, itatásra, etetésre, gondozásra vonatkozó jogszabályi követelményeket. 

A társasházak hozhatnak más szabályokat

A társasházak azonban a közös tulajdonú helyiségekre vonatkozóan más szabályokat is meghatározhatnak, amelyekről a tulajdonosi közösség dönt közgyűlés formájában. Ez történt azokban a zalaegerszegi társasházakban, ahol bevezették a havi ötszáz, illetve ezer forintot, megemelve ennyi összeggel a havi rezsiköltséget a kutyatartók számára. Az érintettek elfogadták, és fizetik a díjat. 

De nem minden kutyatulajdonos ért ezzel egyet

Ahogy híre ment a városban, a következő véleményekkel találkozhatunk. Miért okozna plusz költséget, ha kutya is utazik a liftben, miért kellene többet fizetni, amikor a kutyatartással nem is keletkezik több hulladék. Ha a kutya megérti, hogy a lakásban nem lehet, akkor a lépcsőházban sem fog pisilni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában